Aliz
6 °C
14 °C

Fődijas a metró új arculata

2006.09.27. 10:26
Kedden nyílt az Országos Tervezőgrafikai Biennále szemléje a Magyar Nemzeti Galériában. Az idén harmincadik évében járó biennále szakmai zsűri által elbírált és díjazott magyar tervezőgrafikusok munkáit mutatja be.

A kiállítás-sorozat indításakor az volt a fő szempont, hogy vidéken is legyenek művészeti bemutatók, tudtuk meg Molnár Kálmán grafikusművésztől, a biennále szervezőjétől, általában pedig az, hogy legyen egy periodikus kiállítás, ami bemutatja a magyar tervezőgrafika alakulását. Eddig minden alkalommal a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum adott otthont az eseménynek, idén viszont először Budapesten mutatják be a tárlatot.


Nézzen plakátokat!

A Biennále idei kiemelt témája a zene, ami miatt külön kapóra jött Mozart és Bartók születésének évfordulója, és a kapcsolódó grafikai pályázatok. A kiállított munkák nagy része tükrözi a hagyományos magyar plakátművészet jellegzetességeit, vagyis sok a szellemes és kétértelmű képi megoldás, és keverednek a különböző technikák. Összességében színvonalas és változatos a felhozatal, hagyományos és újszerű munkák is helyet kaptak a szemlén.

Szepes Hédi művészettörténész, a kiállítás rendezője arról beszélt, hogy a pályázati felhívásukra alig egy hónap alatt mintegy ötszáz alkotás érkezett be, ezek közül most valamennyit bemutatják. Dan Reisinger izraeli grafikusművész, a nemzetközi zsűri tagja pedig javasolta, hogy a jövőben tegyék a szemlét nemzetközivé. Idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíját Auth Attilának ítélték oda a budapesti metró és a ferihegyi repülőtér arculatának megtervezéséért.


Klikk!

Az egyetlen hiányosság talán, hogy a biennále saját weboldalát valószínűleg május óta nem frissítették, ezért ott még mindig a pályázati kiírás szerepel. Ajánlatos ezért inkább a Nemzeti Galéria oldalán próbálkozni, ha valaki több információt szeretne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?