Ötzitől Angelina Jolie-ig

2006.04.06. 16:13
A tetoválás történetéről látható kiállítás Bécsben a természettörténeti múzeumban (Naturhistorisches Museum). Az augusztus 6-ig nyitva tartó tárlat az ősi szokás történetét, hagyományait mutatja be.

A bécsi kiállítás Ötzi korától mutatja be a tetoválás történetét és jelentőségét.

Tabu, kényszer, divat

A testfelületi művészetet tabuk és tabuszegések egyaránt jellemezték a történelemben, a divatidőszakok és évtizedekig tartó tiltások korai váltogatták egymást.

A tetoválást a keresztény középkorban tiltották, majd újjászületett, és a XIX. században virágkorát élte. A hatvanas években a tetoválás az egyéni szabadság és az önmegvalósítás kifejező eszközévé vált. A tetoválás lázadássá vált és népszerű napjainkban is. Számos sztár visel a testén rajzokat, feliratokat, köztük Angelina Jolie és David Beckham is.

Egyes korokban elterjedt volt, hogy a tetoválás erőszakkal, az illető akarata ellenére került az illető bőrére. Az ókorban például a rómaiak fogságukba került ellenséges harcosokat, rabszolgákat jelöltek meg így, a XX. században pedig a náci Harmadik Birodalom kényszerített embereket arra, hogy az "azonosíthatóság" végett ilyen megalázó megkülönböztető jelzéseket, számokat viseljenek.