Megtalálták Amenhotep nejének óriás szobrait

2008.03.24. 13:33
A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraó 15 méter magas ülőszobrai, amelyek mellett most Tije királynő szobrát is megtalálták.

Látványos leletekről számoltak be európai és egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Luxorban. A leletek gyökeresen megváltoztatják a Memnon-kolosszusokról kialakult elképzelést.

A felfedezést Ahmad Nazif miniszterelnök, Faruk Hoszni kulturális miniszter és Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője hét végi thébai látogatásakor jelentették be.

Királynő és szfinxek

A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraónak, a XVIII. dinasztia 9. uralkodójának (i. e. 1402-1364) 15 méter magas ülőszobrai, amelyek a fáraó - azóta megsemmisült - thébai halotti temploma előtt álltak. Az északi szobor mintegy kétezer éve egy földrengés miatt megrepedt, és hajnalban, amikor a nap első sugarai megvilágították, pattogó hangot adott, ezért az anyját énekkel köszöntő hajnalistennő fiával, Memnónnal azonosították.

Nézze meg képeinket! (fotó: AFP)

Az európai és egyiptomi szakemberek alkotta régészcsoport most többek között bemutatta III. Amenhotep fáraó feleségének, Tije királynőnek 3,62 méteres óriás szobrát, két szfinxet, amelyek a királyi párt ábrázolják és Szehmetnek, az oroszlánfejű istennek tíz feketegránit szobrát.

A korábbi ásatások során újabb 15 méteres királyi kolosszusokat is felfedeztek, ezeket várhatóan a jövő év elején állítják fel 100 méterre a helyszínt évszázadok óta uraló két óriás szobor mögött.

A helyszínt, ahol III. Amenhotep temploma állt, időszámításuk elején földrengés sújtotta. A műemlékeket évszázadokon át koptatták a Nílus hullámai, lassan elborította őket a hordalék, amely alól a régészek szabadították ki őket. "Az új kolosszusok felállításával és az új felfedezéseknek köszönhetően megváltozik majd ennek a helyszínnek a jelentősége. Ez lesz a fáraók korának egyik legfontosabb szabadtéri múzeuma" - mondta Hourig Sourouzian, a régészcsoport örmény származású, Sorbonne-on végzett igazgatónője.

"Csodálatos és hatalmas munka vár ránk, amíg ezek az óriási szobrok jövőre ismét a helyükre kerülnek" - vélte Faruk Hoszni kulturális miniszter.

Két korábban felfedezett kolosszust is felállítanak, mihelyst előteremtik az ehhez hiányzó egy millió eurót - mondta Sourouzian. Az ásatásokat magánforrásokból, így a Monique Hennessy vezette Memnón-kolosszusok Baráti Társasága és a World Monuments Fund (WMF) New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet adományaiból finanszírozták, a munkálatok az egyiptomi ókori műkincseket felügyelő legfelsőbb tanács védnöksége alatt folytak.