Tiniaktfotó-kiállítást zárt be az ausztrál rendőrség

2008.05.23. 11:15
Még a megnyitó előtt bezárták Bill Henson ausztrál fotós kiállítását. A 12-13 éves lányokról készült képek után a rendőrség vizsgálódik, néhány művész viszont a cenzúra ellen tiltakozik.

Pár órával a tervezett megnyitó előtt bezárt a rendőrség egy tiniaktfotó-kiállítást Ausztráliában. A fényképeken 12-13 éves lányok láthatók, és heves vita robbant ki arról, hogy pornográfiáról van-e szó pedofíliával fűszerezve, vagy kamasz testek művészi megjelenítéséről.

"Ez felháborító. A gyermekeknek kijár az ártatlan gyermekkor védelme" - fakadt ki a kiállítás ellen Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök az egyik helyi tévében. Egy gyermekvédelmi aktivista pedig bűnvádi eljárást akar indíttatni a fotós és a kiállítás szervezője ellen. A rendőrség meg is kezdte a vizsgálatot, hogy beszéljen a gyerekek szüleivel. Valószínűleg azt akarják kideríteni, hogy tudtukkal és beleegyezésükkel pózoltak-e a lányaik a fotósnak.

Henson egyik fő témája a kamaszkor
forrás: Pavement Magazine

A galéria támogatói és néhány művész ugyanakkor a művészet cenzúrázásának bélyegezte a kiállítás ideiglenes felfüggesztését. A szóban forgó fotóművész, Bill Henson munkái amúgy nemzetközileg elismertek. Képei megtalálhatók Ausztrália az összes tekintélyes művészgalériájában, a New York-i Guggenheim Múzeumban, a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában és a párizsi Bibliotheque Nationale-ban.