A dalai láma kitünteti Tintint

2006.06.01. 13:57
A belga Tintin az első képregényhős a világon, akit kitüntet egy vallási vezető. A Fény Igazsága díjat a figura alkotójáról elnevezett Hergé alapítvány kapja, adta hírül a Times.

A Fény Igazsága díjat azok a személyek és szervezetek kapják, akik sokat tettek a Tibeti kultúra megismertetéséért nyugaton. Hergé Tintin Tibetben című műve 1959-ben jelent meg, és a visszaemlékezések szerint a képregényrajzoló egyik kedvenc epizódja volt.


Tintin Tibetben

"Nagyon sok embernek a Tintin Tibetben volt az első találkozás Tibettel, a nép kultúrájával és csodálatos természeti adottságaival. A megjelenés óta generációk olvasták ezt a képregényt" - mondta el Simon van Melick, a Nemzetközi Tibetet Segítő Társaság képviselője.

"Nagyon hatásos mű. Remek közvetítő a fiatalabb generációk felé, hogy megismerhessék belőle népünk gazdag kultúráját" - nyilatkozta Tempa Tsering, a Dalai Láma szóvívője.

A képregényben Tintin, a fiatal riporter és hűséges társai, Snowy a kutya, valamint hetvenkedő barátja, Haddock kapitány a tibeti hegyek közé keveredik, hogy megtalálják Changot, Tintin eltűnt kínai barátját.

Pont egy kínait

"Amikor kisfiúként először olvastam a képregényt, még nem értettem a beleszőtt iróniát: pont Tibetben, pont egy kínait keres" - mondta van Melick. A kínai hadsereg 1959-ben rohanta le Tibetet. Az ország spirituális vezetője, a Dalai Láma Indiába menekült, ahol Dharamshalaban alakította meg ideiglenes kormányát. Azóta is száműzetésben él.

A díjazott Hergé Alapítványt 1986-ban hozták létre, hogy gondozza a képregényrajzoló életművét. 2001-ben az Alapítvány tiltakozásának hatására vonták ki a kínai boltokból a most díjazott képregény Tintin Kínai Tibetben című mutációját.

Geroge Rémi - művésznevén Hergé - belga képregényrajzoló 1929-ben találta ki Tintin figuráját. Eddig összesen 120 millió példányban, negyvenöt nyelven adták ki a figura kalandjait. Tintin figurája azóta rajzfilmben és rádiójátékban is megjelent.

A Dalai Láma a díjat a héten adja át az alapítvány képviselőjének, kilenc napos brüsszeli látogatása idején.