Sztálinok és egyéb Tóth Menyhért-képek a Kieselbach Galériában

2007.06.28. 14:39
A művész több ezer képből álló életművéből magángalériában először rendeztek egyéni tárlatot.

Tóth Menyhért több mint 770 festményéből látható kiállítás csütörtöktől Budapesten, a Kieselbach Galériában. A művész több ezer képből álló életművéből magángalériában először rendeztek egyéni tárlatot.

 "Klasszikus magyar festőtől soha nem volt ekkora kiállítás magángalériában, vélhetőleg múzeumban sem" - közölte a kiállítóhely. Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa a megnyitó napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Cifra Palota - Kecskeméti Képtár raktárában rejtőzködő művekből több százat mappákból kereteztek be.

Sztálin

A kiállítással világszínvonalú életmű születik újjá, a festő olyan, eddig nem látott alkotásaival, mint a Sztálint ábrázoló képek - tette hozzá. Rámutatott arra, hogy a világszínvonalon alkotott, 1980-ban elhunyt festőnek szinte teljesen egyben maradt az életműve. "Ez egy drámából táplálkozó derűs életmű" - mondta Kieselbach Tamás, utalva arra, hogy Tóth Menyhért elvesztette egyik szeme világát és egyik lábát amputálni kellett. Mint hozzátette, a legjobb szemű gyűjtők, valamint a közönség is lassan "adja meg magát" Tóth Menyhértnek.

A hatalmas mennyiségű képanyag darabjainak szoros elrendezéséről szólva Kieselbach Tamás azt mondta: céljuk, hogy intenzíven lehessen megismerni a festőt.

"Nem trendet követünk, hanem erős, intenzív hatást akarunk elérni" - hangsúlyozta a galéria tulajdonosa, aki szerint alig van Magyarországon olyan múzeum, amely megfelelően megemelné a képek presztízsét.

Tóth Menyhért élete és kora

Tóth Menyhért 1904-ben született Szegeden. A Képzőművészeti Főiskolán Vaszary János tanítványa volt. Első önálló kiállítását 1941-ben Budapesten rendezték meg, első gyűjteményes kiállítása pedig Hódmezővásárhelyen volt, 1964-ben. Munkásságát 1977-ben érdemes művész címmel, 1990-ben - posztumusz - Kossuth-díjjal ismerték el. A kiállítást július 23-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kieselbach Galériában.