Kísérleti elektronika

2002.10.17. 00:24
Dekoratív elemeket nélkülöző szórakoztató zene és a hajnali eksztázis újabb értelmezései az Ultrahang Est 02 fesztiválon.
Noto
Az Ultrahang ezúttal is neves, Svédországból és Németországból érkező vendégeket igyekszik megismertetni a hazai közönséggel. A jeles berlini kiadót, a Raster-Notont a képzőművésznek indult Carstein Nicolai (Noto) képviseli. Képeivel már találkozhattunk korábban; ezúttal "dekoratív elemeket nélkülöző szórakoztató zenéibe" nyerünk beavatást.

Természetesen a zenét szintén a kép felől közelíti meg: hangszobrászként jutott el a legkülönbözőbb hangokból, zörejekből, csattogásokból összeálló különös, ám rendkívül egyedi alkotásokig. A másik német fellépő, T. Raumschimere a tánczenei partik közegéből érkezett, azok, és főként a hajnali eksztázis újabb értelmezéseit keresi műveiben. Egy újfajta techno zenei formáit és előadásmódját keresi. A techno a jelen rock and rollja - vallja.

T. Raumschimere
A háromtagú svéd formáció, a Tape (Andreas Berthling, Tomas Hallonsten, Johan Berthling) hangszerek és számítógép, fa és fém elegyét adja: arzenáljukban laptopot, analóg szintit, bőgőt, akkordiont, trombitát egyaránt fellelünk. És ez az eklektikus ötvözet az ő esetükben egészen koherens egészet formál.

A Tape-tag Andreas Berthling laptopjával hangmintákat tör össze, szinte a végtelenig, de legalábbis addig a pontig, míg a töredékekből egyetlen hang marad csupán, majd ezeket egészen speciális módon rendezi át. Amúgy a svéd digitális művészet kiugró tehetségeként tartják számon. A magyar színeket ezúttal Prell, Nicron, és Krist K képviseli.

Ulrahang Est 02:
Október 19-én, Budapest, Fonó Budai Zeneház, Sztregova u.3.
20.-án Szeged, Régi zsinagóga
21.-én Pécs, Közelítés galéria