Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kísérleti elektronika

2002.10.17. 00:24
Dekoratív elemeket nélkülöző szórakoztató zene és a hajnali eksztázis újabb értelmezései az Ultrahang Est 02 fesztiválon.
Noto
Az Ultrahang ezúttal is neves, Svédországból és Németországból érkező vendégeket igyekszik megismertetni a hazai közönséggel. A jeles berlini kiadót, a Raster-Notont a képzőművésznek indult Carstein Nicolai (Noto) képviseli. Képeivel már találkozhattunk korábban; ezúttal "dekoratív elemeket nélkülöző szórakoztató zenéibe" nyerünk beavatást.

Természetesen a zenét szintén a kép felől közelíti meg: hangszobrászként jutott el a legkülönbözőbb hangokból, zörejekből, csattogásokból összeálló különös, ám rendkívül egyedi alkotásokig. A másik német fellépő, T. Raumschimere a tánczenei partik közegéből érkezett, azok, és főként a hajnali eksztázis újabb értelmezéseit keresi műveiben. Egy újfajta techno zenei formáit és előadásmódját keresi. A techno a jelen rock and rollja - vallja.

T. Raumschimere
A háromtagú svéd formáció, a Tape (Andreas Berthling, Tomas Hallonsten, Johan Berthling) hangszerek és számítógép, fa és fém elegyét adja: arzenáljukban laptopot, analóg szintit, bőgőt, akkordiont, trombitát egyaránt fellelünk. És ez az eklektikus ötvözet az ő esetükben egészen koherens egészet formál.

A Tape-tag Andreas Berthling laptopjával hangmintákat tör össze, szinte a végtelenig, de legalábbis addig a pontig, míg a töredékekből egyetlen hang marad csupán, majd ezeket egészen speciális módon rendezi át. Amúgy a svéd digitális művészet kiugró tehetségeként tartják számon. A magyar színeket ezúttal Prell, Nicron, és Krist K képviseli.

Ulrahang Est 02:
Október 19-én, Budapest, Fonó Budai Zeneház, Sztregova u.3.
20.-án Szeged, Régi zsinagóga
21.-én Pécs, Közelítés galéria