Térey drámája lett a legjobb

2008.09.21. 21:55
Térey János vehette át az évad legjobb magyar drámájának járó díjat Asztali zene című színművéért a Magyar Dráma Napján, a budapesti Új Színházban.

A Nyílt Fórum Szálinger Balázs Kalevala című alkotását ismerte el Vilmos-díjjal, míg a Szép Ernő-jutalmat szintén Térey János kapta ugyanazon darabjáért és eddigi drámaírói munkásságáért, illetve Szálinger Balázs ígéretes pályakezdő drámaíróként.

A Színházi Dramaturgok Céhe, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Magyar Színházi Társaság, a litera.hu, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszéke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az Új Színház a díjak átadása előtt egész napos rendezvénysorozattal köszöntötték a Magyar Dráma Napját.

"Ma nemcsak a magyar drámát ünnepeljük, de talán ma megszületett az a színházitörvény-tervezet, amely talán jó lesz mindenkinek" - utalt Márta István, az Új Színház igazgatója arra az aktusra, melynek során a teátrum épületében vasárnap délután Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta a színházi, zenei és táncművészeti szakma képviselőinek az előadóművészeti törvény tervezetét.

Nagy András író, az OSZMI igazgatója hangsúlyozta: "Az idei díjkiosztó azért különleges, mert két alkotó nyert el négy elismerést". A Színházi Dramaturgok Céhe díját a 2007/2008-as évad legjobb magyar drámájáért Térey János nyerte el, Asztali zene című drámájával; az alkotót Márton László író méltatta. Az elismerést átadó Kirschner Péter, a Fővárosi Önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta, a darabot játszó Radnóti Színház igazgatója, Bálint András már "panaszkodott" neki, Térey színművét nem lehet elégszer műsorra tűzni a közönség hatalmas érdeklődése miatt.

A Nyílt Fórum Szálinger Balázs Kalevala című alkotását jutalmazta Vilmos-díjjal. A fiatal író elmondta, a finn nemzeti eposzt feldolgozó színművén Horváth Csabának, a Fortedanse vezetőjének megkeresésére kezdett el dolgozni. A darabot a társulat azóta nagy sikerrel be is mutatta.

A Szép Ernő-jutalom életműdíjával elismert Térey Jánost Szálinger Balázs, míg a jutalmat ígéretes pályakezdő drámaíróként elnyert Szálinger Balázst Térey János méltatta. A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy a közönség figyelmét a magyar drámairodalom értékeire irányítsák, illetve új művek születését ösztönözzék.