Laptop muzsika

2001.10.08. 11:41
Rendhagyó elektronikus zenei megmozdulásra kerül sor szombat este a Kálvária téri Városi Színházban: a szokatlan időpontban (19 órakor) kezdődő eseményen az orosz COH, a hazai Nicron, majd - "sztárvendégekként" - a finn Pan Sonic lépnek fel, utánuk pedig, parti keretében honi lemezlovasok (Cop, Placid, Kalt & Wamzer) szórakoztatják a kísérleti hangzások szerelmeseit.
Pan Sonic
Az Ultrahang Alapítvány neve ismerősen cseng elektronikus zenei berkekben, elsősorban a fővonaltól távoli, avantgarde törekvéseket támogatják. Jelen alkalommal is: a COH és a Pan Sonic egyaránt részt vettek a berlini Raster / Noton kiadó 20' to 2000 linzi Ars Electronica nagydíjas (2000) sorozatában. A COH (név szerint Ivan Pavlov) akusztikus kutatómunka mellett, a kutatások eredményeit felhasználva, gyártja különös - egyszerre poétikus és kegyetlen - hangzásait. Laptop-muzsikát. Legutolsó lemezét, a Love Uncut-ot a kultikus tiszteletnek örvendő angol Coil zenekarral készítette.

A Pan Sonic fiúk házikészítésű elektronikus szerkezetekből csiholják ki az általában észbontó zajkollázsokat. A hangokat nemcsak generálják, de vizuálisan is megjelenítik. Elképesztő széles spektrumon mozognak, szonikus örvények törnek ránk, testünket és lelkünket éri a sokk. Ha a duó jó napot fog ki, minden bizonnyal katartikus élményben részesülünk.

Nicron a pécsi illetőségű Porousher egyik, korábban Noxként ismert tagja, az X-Peripheria fesztiválok állandó résztvevője. Hanginstallációkat készít, minimalista szerkezeteket, letisztult laptop-zenét. Legújabb lemeze a Raster / Noton kiadónál jelenik meg. (Magánvéleményem szerint ő a fiatal hazai elektronikus szerző-gárda legnagyobb tehetsége_)

A lemezlovasokról: Cop szintén pécsi, szintén a Porousher tagja. Eklektikus skálán játszik, dob-basszusoktól az új dzsesszig, a minimáltól a breakbeatig szinte mindent. Placid stílusát "XXI. századi technóként" definiálják, a Tilos-páros Kalt & Wamzer minimál-experimentál fúzió. Ízig-vérig intellektuális csemegére készülhetünk fel.