Judit
2 °C
7 °C

Európai Színházak Uniója Fesztivál nov. 10 - 29.

2000.11.09. 14:53
Immár második alkalmommal rendezi meg a budapesti Katona József Színház az Európai Színházak Uniója Fesztivált, amelyen a házigazda is két előadással debütál.

Az 1990-ben Párizsban alakult Európai Színházak Uniójának egyik alapító tagja, a budapesti Katona József Színház először 1993-ban kapott lehetőséget arra, hogy Budapesten rendezze meg az Európai Színházak Uniója Fesztivált. Az idei rangadóra a soros tisztséget betöltő Helsinki Nemzeti Színház készült, de a társulat pénzügyi és szakmai okokra hivatkozva végül visszalépett. Így nyílt lehetőség arra, hogy hét év után ismét Budapest legyen a fesztivál házigazdája.

A műsor a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon változatos képet mutat. Az összeállításnak ugyanis nincsenek szigorú kritériumai, a fellépés jogáért pályázó országok kiválasztásánál legfontosabb szempont, hogy minél több irányzat képviseltesse magát, sokszínű, stilárisan változatos darabok szerepeljenek, amelyek a különböző színházkultúrák egy-egy jellemző jegyét mutatják be.

Így vendégszerepel egyebek mellett a Trafóban a világhírű londoni Royal Shakespeare Company legfrissebb Shakespeare: A vihar című darabjával, vagy a berlini Schaubühne Mayenburg: Paraziták című művével. A német színház előadása azért is kiemelkedően érdekes, mert a rendező, Thomas Ostermeier 'Ostermeier-i ' színháza olyan speciális színpadtechnikát igényel, amelynek a többi darabnak otthon adó színházak egyike sem tudott megfelelni, ezért a Vasas Folyondár utcai sporttelepét alakították át az eseményre.
Különleges előadásnak ígérkezik még Eimuntas Nekrosius képzőművészeti látványosságokban is gazdag Hamlet - feldolgozása, amelyen a litván rendező már egy éve dolgozik, de még nem tűzte premierre.

A házigazda budapesti színház is két darabbal gazdagítja a palettát: a fiatal nagysikerű szerző, Hamvai Kornél a francia forradalom hangulatát és hóhérvilágát szatirikusan megidéző A hóhérok hava című darabjával Ascher Tamás rendezésében, valamint Tasnádi István: Közellenség című zenés uszítása Heinrich von Kleist Michael Kohlhaas című elbeszélése nyomán, Schilling Árpád rendezésében.

Az Európai Színházak Uniójának 9. Fesztiválja
2000. november 10.-november 29. Budapest
Fesztiválnaptár
Nov. 10-11. :Théatre National Populaire ( Villeurbanne, Fr.)Csehov-Planchon: Hattyúdal r.: Roger Planchon, Thália Színház
Nov.10-11-12. :Meno Fortas (Vilnius, Litvánia)Shakespeare: Hamlet r.: Eimuntas Nekrosius, Vígszínház
Nov.13-14. :Düsseldorfer Schauspielhaus (Németország)Brecht: Galilei élete r.: Klaus Emmerich, Thália Színház
Nov.15-16. :Theatergroep Hollandia (Zaandam, Hollandia)P. P. Pasolini-Cor Herkströte r: Voicesr.: Johan Simons, Katona József Színház
Nov.(16)-17-18-(19) :Schaubühne am Lehniner Platz (Berlin, Németország)Marius von Mayenburg: Paraziták r.: Thomas Ostermeier, Műcsarnok
Nov.21-22. :Teatrul Bulandra ( Bukarest, Románia)Carlo Gozzi: Turandot r.: Catalina Buzoianu, Katona József Színház
Nov.21-22. :Katona József Színház, KamraKleist-Tasnádi: Közellenség r.: Schilling Árpád, Kamra
Nov.22-23. :Cameri Theatre ( Tel-Aviv, Izrael)Hanoch Levin: Requiem r.: Hanoch Levin, Thália Színház
Nov.23-24. :Katona József Színház Hamvai Kornél: Hóhérok hava r.: Ascher Tamás, Katona József Színház
Nov.24-25-26. :The Royal Shakespeare Company (London-Stratford, GB) Shakespeare: A vihar, r.: James MacDonald, Trafó (november 26. 14.00-kor a British Council meghívott vendégeinek)
Nov.26-27-28-29. :Malij Tyeatr ( Szentpétervár, Oroszország) A.P.Csehov: Cím nélküli darab ( Platonov) r.: Lev Dogyin
Nov.28-29. :Tetro Garibaldi (Palermo, Olaszország)Shakespeare: Szeget szeggel r.: Carlo Cecchi, Kiscelli Romtemplom

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?