Elárverezik az Utolsó vacsorát

2001.11.15. 18:01
A nagyobb aukciós házak mindegyike közönség elé lép az elkövetkező hónapban. A Blitz Modern november 26-án, a Nagyházi Galéria 27. és 29. között, a Mű-Terem Galéria 29-én árverez. December első hetében a Polgár Galéria (3-én és 4-én), a BÁV (5-én és 6-án), 7-én pedig a Kieselbach Galéria tartja évzáró aukcióját.
Nagy érdeklődésre lehet számítani a karácsony előtti aukciókon. Ilyenkor nemcsak gyűjtők vásárolnak, hanem azok is, akik fogyasztási cikk helyett maradandóbb értéket szeretnének ajándékozni szeretteiknek. A Blitz kínálatában jelentős hangsúlyt kapnak majd a nemzetközi színvonalú magyar kortárs művészek alkotásai is, de mielőtt eldöntenénk, hogy vásárolunk, érdemes megtekinteni az árverésre kerülő művekből rendezett kiállítást a MEO-ban.

Utolsó vacsora, 16. század

Akik kevésbé érdeklődnek a kortársak iránt, azoknak a Nagyházi Galériába kell ellátogatniuk. Itt igazi kuriózumra számíthatnak a vallási témák iránt érdeklődők. Az ismeretlen német festő (16. században készült) Utolsó vacsora című képe 1,3 millió forintról indul.

Virágtartó edény, 1904
A Mű-Terem Galéria fő profiljába a XIX. és XX. századi kvalitásos magyar festmények és Zsolnay-kerámiák tartoznak. A tavalyi decemberi aukciójukon a kikiáltási árak összege meghaladta a 100 millió forintot. Idén sem lesz ez másképp, így komoly bevételre számíthat ismét a galéria. A képen látható virágtartó edény például (Art-deco, Zsolnay, 1904.) 1,2 millió Ft-ról indul majd.

Nagy érdeklődésre számíthat a Kieselbach Galéria árverése is. Ennek egyik oka, hogy a műtárgypiac szereplői kíváncsiak arra, hogy milyen újabb nagy dobással áll elő a galéria tulajdonosa Kieselbach Tamás. Októberi árverésén Farkas István (1887-1944) Beszélgetők (1930) című képének kikiáltási ára 8 millió forint volt, ám hosszas licit-csata után 26 millió forintot fizettek érte.