Judit
2 °C
7 °C

Floridában nem értik, mi a vagina

2007.02.12. 13:19
Egy floridai színháznak át kellett neveznie a népszerű Vagina Monológok darabot, mert egy kislány a cím láttán kérdőre vonta a nagynénjét.

A floridai Atlantic Beach városi színházának múlt héten kétszer kellett megváltoztatnia a műsorára tűzött Vagina Monológok címét. Egy helyi hölgy ugyanis túl kellemetlennek találta elmagyarázni unokahúgának: mi az a vagina.

Kedden az Atlantic Theatre a felháborodott anya kérésére "Hoohaa" monologókra cserélte a híres feminista színdarab címét, mely kifejezés a vagina szó amerikai gyermekszleng-megfelelője. Két nappal később a rendezőgárda háborodott fel, hiszen a változtatáshoz semmi, míg az eredeti cím használatához minden jog megvolt. Csütörtökön újra szerepelt a vagina szó a műsortáblán.

A darabot Floridában jogtanonc főiskolások állították színpadra, és a február 15-én kezdődő előadások bevételét egészében jótékonysági célra szeretnék fordítani. Ebből a szempontból (is) teljességgel érthető felháborodásuk, hiszen a Vagina Monológok saját címén olyan híres, amilyen - ezzel szemben "Hoohaa" nem volna túl közönségcsalogató.

Díjazott, fordított, betiltott Vaginák

A Vagina monológokat Eve Ensler amerikai drámaíró és feminista aktivista írta 1996-ban, kétszáz, nőkkel készített interjú felhasználásával. Minden egyes monológ különböző témán keresztül kapcsolódik a nőiség megtestesítőjéhez, a vaginához. Szólnak a szexről, nemi erőszakról, szülésről, sőt a női nemi szerv csonkításáról is - felelősségre vonva a társadalmat minden nők ellen elkövetett bűnért.

A Monológokat először New Yorkban, a Soho-beli - elsősorban dalszerző összejöveteleiről híres - Cornelia Street Cafe pinceszínházában mutatták be, és onnan indult a világsiker felé. Megnyert számos rangos színházi díjat (például "legjobb új darab"-ként az Obige Awardot, ami a Tony után a második legnagyobb presztizsű színázi díj Amerikában), harmincöt nyelvre fordították le és többször be is tiltották.

Számos amerikai élvonalbeli női sztár játszott már a darabban, így Jane Fonda, Glenn Close, Susan Sarandon vagy éppen Oprah Winfrey is monologizált már a vagináról.. Mostanában Kate Winslet, Sharon Osborne, Jerry Hall (Mick Jagger élettársa) és Trudie Styler (Sting felesége) tűnnek fel a vaginák szerepében.

Ensler drámája Magyarországon 2002-ben jelent meg könyv formájában (többek között Tandori Dezső fordításában), és ugyanabban az évben kezdte játszani a Thália Színház valamint a Pécsi Harmadik Színház is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?