Móric
14 °C
17 °C

Vaszary-kiállítás a Nemzeti Galériában

2007.10.18. 11:12
A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.

A Vaszary János (1867 - 1939) gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria nagy életműveket bemutató sorozatába illeszkedik. A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.

A korai művek után, az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparművészeti és alkalmazott grafikai munkái: gobelinjei, plakátjai és könyvművészeti remekei gazdagítják. Az 1910-es évek elejének kubista formakísérleteit követően az első világháború katarzisa és a húszas évek expresszív festészete után alakította ki azt a könnyed, dekoratív modern stílust, amely a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetíti. Az október 18-tól 2008 február 10-ig megtekinthető kiállítást tudományos katalógus kíséri.