Judit
2 °C
7 °C

Vaszary-kiállítás a Nemzeti Galériában

2007.10.18. 11:12
A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.

A Vaszary János (1867 - 1939) gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria nagy életműveket bemutató sorozatába illeszkedik. A közel 350 művet bemutató tárlat festményeken, grafikákon és iparművészeti tárgyakon keresztül gazdag áttekintést nyújt a művész sokoldalú tevékenységéről. A jól ismert művek mellett számos újonnan felfedezett vagy eddig lappangó alkotás látható.

A korai művek után, az 1900-as éveket bemutató összeállítás következik, melyben a szecesszió és a szimbolizmus áramlataihoz kapcsolódó táblaképek sorát Vaszary iparművészeti és alkalmazott grafikai munkái: gobelinjei, plakátjai és könyvművészeti remekei gazdagítják. Az 1910-es évek elejének kubista formakísérleteit követően az első világháború katarzisa és a húszas évek expresszív festészete után alakította ki azt a könnyed, dekoratív modern stílust, amely a nagyvárosi élet mozgalmasságát és a divatos fürdőhelyek mediterrán hangulatát közvetíti. Az október 18-tól 2008 február 10-ig megtekinthető kiállítást tudományos katalógus kíséri.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?