Hétfőre halasztják a Vihar bemutatóját

2002.03.22. 12:49
Technikai okok miatt elhalasztják a Nemzeti Színház második premierjét, így a szombatra tervezett Vihar-bemutatót csak hetfőn tűzik műsorra - közölte lapunkkal a teátrum munkatársa. A színházot építtető Arcadom cáfolja a meghibásodást.
Az eredeti tervek szerint március 23-ra tűzték ki Shakespeare drámájának bemutatóját, melyet 24-én és 25-én újabb előadás követett volna. A színház közleménye szerint a premier és a másnapi előadás technikai okok miatt elmarad, a darabot hétfőn tűzi először műsorára a Nemzeti.

"A Nemzeti Színház és annak színpada is üzemel, használatra alkalmas, ahogy ezt Az ember tragédiája főpróbái, díszbemutatója és az azóta megtartott előadások is bizonyítják" - reagált a halasztás hírére csütörtöki közleményében az Arcadom Építőipari Rt., amely a színház generálkivitelezője volt. Ennek némileg ellentmond az, amit a nyitóelőadás főpróbáján jelenlévő munkatársaink tapasztaltak: a Tragédia premierje előtt két nappal ugyanis technikai problémák miatt szakadt félbe a darab.

Több színházi dolgozótól is úgy tudjuk, hogy a nemzetközi viszonylatban is komoly speciális színpadtechnikát és süllyedő-berendezést a próbákkal egy időben tesztelték, azaz a szoros határidők miatt erre nem fordítottak külön üzemidőt.

Visszaváltják a jegyeket

A színháztól kapott információk szerint a 23-i és 24-i jegyeket visszaváltják, illetve igény szerint a későbbi előadásokra érvényesítik. A március 25-i előadásra érvényesek a megváltott jegyek, a premier tehát hétfőre tolódott. A Viharra egyébként már múlt héten is csak korlátozott számban lehetett jegyet venni. (Az ember tragédiájára a nyári szezon végéig minden jegy elkelt.)

A kétfelvonásos színművet Schwajda György, a színház kormánybiztosa, a Nemzeti Színház Rt. igazgatója rendezte; a darab zenéjét Vangelis szerezte és hangszerelte. A főbb szerepekben Benedek Miklós (Prospero), Major Melinda (Miranda), Nagy-Kálózy Eszter (Ariel), Bán János (Antonio), Balikó Tamás (Sebastian) és Stohl András (Ferdinand) látható.

Mint korábban írtuk Schwajda nem jelent meg Az ember tragédiája premierjén, holott igazgatóként az elnöki díszpáholyban volt számára hely fenntartva. A színház tájékoztatása szerint Schwajda - a miniszterelnökkel egyeztetve - éppen szabadságát töltötte a bemutató idején.