Megkezdődött a VII. Meleg- és Leszbikus Fesztivál

2002.06.28. 01:07
A meleg és leszbikus közösség tagjai úttörői annak a folyamatnak, amely a másik ember elfogadásához, a diszkrimináció felszámolásához, az emberi jogok maradéktalan érvényesüléséhez vezet - mondta Demszky Gábor, a VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál megnyitóján, csütörtökön, Budapesten.
A főpolgármester kiemelte: liberális politikusként, egy demokratikus ország szabad városának vezetőjeként mindennél fontosabb számára az individuum, a szabad egyén jogainak tiszteletben tartása. Utalt arra: a főváros további lendületes fejlődéséhez, ahhoz, hogy Budapest európai uniós világvárosként egész Közép-Európa fővárosa lehessen, minden polgárára szüksége van.

Demszky Gábor bátor polgároknak nevezte a meleg és leszbikus közösség tagjait, akik - mint mondta - fel merik vállalni önmagukat, még akkor is, ha ez sokszor a társadalom rosszallását váltja ki. - Nem önöknek van szükségük arra, hogy a város befogadja önöket, hanem a városnak van szüksége önökre - fogalmazott a fesztivál résztvevőihez szólva.

A megnyitón beszédet mondott Dennis van der Veur, annak a COC Netherlands elnevezésű holland meleg és leszbikus ernyőszervezetnek a képviselője, amely a holland külügyminisztérium támogatásával számos kelet-európai országban segíti a homofóbia, a diszkrimináció, az előítéletek elleni küzdelmet.

Köszöntőjében sajnálatosnak nevezte, hogy bár Magyarországon immár hetedik alkalommal rendezik meg a meleg és leszbikus fesztivált, tapasztalati szerint még mindig sokan vannak, akik nem merik felvállalni részvételüket.

Dennis van der Veur kiemelte: az Európai Bizottság és az Európai Parlament az EU bővítése kapcsán többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a melegek és leszbikusok elleni diszkriminációt emberi jogi kérdésként kezeli, és figyelembe veszi azt az egyes országok csatlakozásának elbírálásakor.

A fesztivál keretében az érdeklődők vasárnapig számos meleg témájú film vetítésén, diszkriminációval, toleranciával foglalkozó előadáson, kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt a VIII. kerületi Gutenberg Művelődési Központban.

Szombaton délután két órakor kezdődik a fesztivál legszínesebb eseménye, a Meleg Büszkeség Napi Felvonulás, amely a Felvonulási térről indul és a Tabánban ér véget.