Pezsgőspohár alakú dizájnvillamos Reimsben

2007.02.08. 17:08
A franciaországi Reims lakói olyan villamost szavaztak meg maguknak, ami pezsgőspohárra hasonlít, és gyöngyházasan csillog.

Pezsgőspohárra emlékeztet szemből annak a villamosnak a formája, amelyet a franciaországi Reims városába terveztek az Alstom Transport cég Xavier Allard nevű designere. Ez a vállalat készítette egyébként a budapesti négyes metró és a lyoni villamos küllemének terveit is.

Villamossal hangsúlyoznak

Európa nagyvárosai egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közlekedési eszközök egyedi arculatának kialakítására. Egyes városok történelmük fontos korszakait, mások pedig egyedi ipari és kulturális tradícióikat vagy természeti környezetük szépségét akarják hangsúlyozni járműveik megjelenésével. A pezsgőgyártásról híres Reims villamosa szemből stílusosan pezsgőspohárra hasonlít.


Nézze meg!

A villamos formatervére a város lakói is szavazhattak, választásuk a pezsgőspohár vonalait idéző tervre esett, adta hírül a cég magyarországi kommunikációs irodája. A 18 darab egyedi formájú szerelvényt tíz színben gyártják majd: sárga, narancssárga, vörös, lila, rózsaszín, kék, ciánkék, türkizkék, zöld és ánizs-zöld.

Nem csúfítanak

Reims városképének védelme érdekében a 11,2 kilométer hosszú és összesen 22 megállóból álló villamosvonal két kilométer hosszúságú szakaszán úttestbe integrált áramellátó rendszert építenek ki, így a híres reimsi katedrális látványát nem csúfítják majd villamos-felsővezetékek.

A 32 méter hosszú villamosszerelvények mindegyike több mint kétszáz utas szállítására képes. Az Alstom 2009 októberében helyezi üzembe az elsőt, míg az utolsóként elkészülő szerelvény 2010 tavaszától szállít majd utasokat.