Ödön
2 °C
11 °C

Pezsgőspohár alakú dizájnvillamos Reimsben

2007.02.08. 17:08
A franciaországi Reims lakói olyan villamost szavaztak meg maguknak, ami pezsgőspohárra hasonlít, és gyöngyházasan csillog.

Pezsgőspohárra emlékeztet szemből annak a villamosnak a formája, amelyet a franciaországi Reims városába terveztek az Alstom Transport cég Xavier Allard nevű designere. Ez a vállalat készítette egyébként a budapesti négyes metró és a lyoni villamos küllemének terveit is.

Villamossal hangsúlyoznak

Európa nagyvárosai egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közlekedési eszközök egyedi arculatának kialakítására. Egyes városok történelmük fontos korszakait, mások pedig egyedi ipari és kulturális tradícióikat vagy természeti környezetük szépségét akarják hangsúlyozni járműveik megjelenésével. A pezsgőgyártásról híres Reims villamosa szemből stílusosan pezsgőspohárra hasonlít.


Nézze meg!

A villamos formatervére a város lakói is szavazhattak, választásuk a pezsgőspohár vonalait idéző tervre esett, adta hírül a cég magyarországi kommunikációs irodája. A 18 darab egyedi formájú szerelvényt tíz színben gyártják majd: sárga, narancssárga, vörös, lila, rózsaszín, kék, ciánkék, türkizkék, zöld és ánizs-zöld.

Nem csúfítanak

Reims városképének védelme érdekében a 11,2 kilométer hosszú és összesen 22 megállóból álló villamosvonal két kilométer hosszúságú szakaszán úttestbe integrált áramellátó rendszert építenek ki, így a híres reimsi katedrális látványát nem csúfítják majd villamos-felsővezetékek.

A 32 méter hosszú villamosszerelvények mindegyike több mint kétszáz utas szállítására képes. Az Alstom 2009 októberében helyezi üzembe az elsőt, míg az utolsóként elkészülő szerelvény 2010 tavaszától szállít majd utasokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?