Vizuálkultúra 800*600-on

2002.03.21. 13:58
Egyre több digitális underground szubkultúra mutatja meg magát földi halandók előtt, ám mindegyik társulat más és más utat választ a körúti mainstreambe történő felszivárgáshoz. A hazai internet arcát formáló webdizájner-harcosok klubja például egy míves, nemzetközi élvonalból válogatott képeskönyvvel lepte meg a utcai közönséget.
A nyomtatott tipográfus-, dizájner- és dtp-szakma különböző műhelyei rendszeres időközönként jelentetnek meg egy-egy koncepció köré gyűjtött könyvgalériát, hogy így mutassák meg mire képesek, amikor nem a biznisz motiválja a vonalakat. Hasonló munkával rukkoltak elő a hazai webdizájnerek Moszkva tereként ismert Inertia (hivatalosan: online webdesign magazin) fenntartói is.

Büro Destruct - Hungary For Love

"800*600 | Visual Culture" címmel, több mint 200 oldalas válogatást állítottak össze, melybe a hazai krém mellett japán, svájci, francia, amerikai digiművészek álmodtak színeset A4-es és A3-as méretben. A végeredmény egy színeiben, formáiban és - központi téma hiánya miatt - gyakran minőségében is tarka gyűjtemény lett.

Stephen Crowhurst - "Geo" Series

"Szándékosan nem kötöttük meg az alkotók kezét. Azt szerettük volna, ha mindenki azt csinál, ami elsőnek eszébe jut" - mondja el a képeskönyv születésének részleteit Hamza Péter, ismertebb nevén hp. A huszonkét éves webdizájner művészeti igazgató egy online reklámügynökségnél, hálózati lakosok azonban elsősorban az Inertia alapítójaként tartják számon. "A könyvbe került művészek nem kizárólag webdizájnerkedéssel foglalkoznak, hiszen van köztük animátor, fényképész és dj is. Többen világhírű arcok, őket mi kerestünk fel, de legtöbben a pályázati felhívásunkra küldték be munkájukat."

Egyed Bálint - Black & Decker Standaard

A monitorfelbontásra utaló 800*600-as, valójában egy- ill. kétoldalnyi méretű képek a legkülönbözőbb technikával készültek. Van köztük kizárólag grafikai szoftver segítségével komponált munka, ezek képviselik elsősorban a weben is ismert irányzatokat, például a flash-es robotika vonalat. De akad köztük manipulált fénykép, sőt zsírkréta-rajz is - ez utóbbi Egyed Bálint tolltartójából, "Black & Decker Standaard" címmel. A képek között szerepel Francois Chalet grafikája is, ő például az MTV-nek készít flashes oldalak grafikáira hajazó spotokat. A svájci Büro Destruct szintén nemzetközi porondon ismert arcépítő-csoport, akik a legismertebb dj-k lemezborítóitól a dotkomlogókig mindent bevállalnak. A Visualculture 2001-be került "Hungary For Love" feliratú, a 80-as évek lemezborítóira emlékeztető munkájukat talán egy kicsit elkapkodták, vagy csak a szövegírójuk nem volt képben.

Scien and Klor - 123Klan mode:zeta

A magánkiadásban megjelent válogatásnak különösebb hittérítő célja nincsen, hp és társai is főleg a szakmai közönség érdeklődésére szamítanak. A mindössze 1000 példányban megjelent galériából azért laikusok is tanulhatnak, hiszen a könyv végére csatolt alkotói profilokban rengeteg hasznos webcímet találhatunk.