Lázadás a Vidám Színpadon

2002.11.19. 15:55
Levélben kérte szerződése felbontását a direktortól a Vidám Színpad hét színművésze. Mint fogalmaznak, azt szeretnék, ha az igazgató minden következmény nélkül engedné el őket a színháztól. Bóka László igazgató ragaszkodik a szerződések betartásához, és nem engedi el a színészeket. A színház nyolc dolgozójának korábban Anettka ajánlott állást.
A személye elleni támadásként értékeli Bóka László színigazgató, hogy hét színművész szeretné felbontani szerződését a Vidám Színpad Kht.-val, mert - mint állítják - nem értenek egyet az igazgató egyes döntéseivel. Mint a direktor az MTI-nek elmondta, nemrégiben értesült arról, hogy a Vidám Színpad produkcióiban közreműködő hatvan művész közül heten nyilatkozatot akarnak eljuttatni hozzá.

Levelükben a színészek azt kérik, Bóka László az évad közben bontsa fel a velük érvényes szerződéseket. Azt szeretnék, ha a direktor "következmények nélkül felmentené, s szankciók nélkül elengedné" őket. A levél tartalmazza azt is, hogy amennyiben a Vidám Színpad élén változás történne, a jövőben boldogan állnának rendelkezésre - ismertette Bóka László.

Elutasító válasz a még fel sem tett kérdésre

Bóka B. László Fotó: szinhaz.hu
A Vidám Színpad igazgatója - mint tudatta - a nyilatkozatot még nem kapta meg, de megjegyezte: a tervezett dokumentum "közös megegyezéssel történő elválást sugalmaz, de elfogadni, aláírni a Vidám Színpad Közhasznú Társaság jelenlegi művészi érdekeinek sérelme nélkül nem lehet". Bóka László ragaszkodik ahhoz, hogy a hét vendégművész egyéb munkái mellett, hasonlóan más művészekhez, legalább 2003. májusáig betartsa az általuk aláírt és ezzel elfogadottnak tekintett érvényes évadszerződést. Ugyanakkor a szerződések lejárta után nem ragaszkodik személyükhöz.

Az igazgató visszautasítja azokat "az alaptalan vádakat, sőt gyakorta rágalmakat" is, amelyek november 9-e óta rendre érik a Vidám Színpad Kht. munkatársainak munkáját, és személy szerint őt magát. Bóka szerint a Vidám Színpadon fellépő egyes vendégművészek tudatos valótlanságokat terjesztenek, mint például azt, hogy az ő igazgatói kinevezése óta egyetlen fillért sem kaptak.

Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezetője az MTI-nek úgy nyilatkozott: szakmailag nem helyeselhető, s nem fogadható el az a hozzáállás, amelyet a hét művész tanúsít. Az igazgatónak joga van arra, hogy megválogassa azokat az embereket, akikkel együtt dolgozik, s a Vidám Színpadra - az elmúlt évek tapasztalata alapján - ráfér a fiatalítás - fogalmazott.

Csala Zsuzsa Anettkát erősítené

Bár Bóka László nem közölte az aláírók nevét, a színészek lépése feltehetően nem független attól, hogy Anettka nemrégiben ajánlatot tett a színház nyolc színészének, dolgozzanak az ő színházában. Mint arról annak idején a Népszabadság hírt adott, a televíziós személyiség nyolc művésszel (Csala Zsuzsa, Faragó Vera, Harsányi Gábor, Maros Gábor, Sáfár Anikó, Úri István, Verebély Iván, Zana József), állapodott meg, akiket a terézvárosi, Jókai utcai színházában léptetne fel. Az átszerződtetendő színészek közül többen rendszeres szereplői Anettka Budapest Televízión futó szappanoperájában.