Woody Allen operát rendez Placido Domingónak

2007.06.22. 12:17
A rendező Placido Domingo, a Los Angeles-i Opera igazgatójának felkérésére Puccini Gianni Schicchi című egyfelvonásos művét állítja színpadra.

Bár eddig Woody Allent úgy ismerte a világ, mint a swingkorszak szerelmesét, a New York-i író-rendező-színész most operarendezést vállalt.

A rendező Placido Domingo, a Los Angeles-i Opera igazgatójának felkérésére Puccini Gianni Schicchi című egyfelvonásos művét állítja színpadra. Az operaház csütörtöki bejelentése szerint jövő év szeptemberében mutatják be Los Angelesben a nagy lírikus "triptichonját", a három egyfelvonásost: a Gianni Schicchit, A köpenyt és az Angelica nővért.

Domingo a másik két darab rendezését illetően is meglepő döntést hozott: William Friedkinre, a Francia kapcsolatról és főleg Az ördögűzőről elhíresült amerikai filmrendezőre bízta ezt a munkát.

A "Három Tenor" egyikének nem ez az első esete, hogy filmrendezővel rendeztet operát. Néhány évvel ezelőtt a londoni Covent Gardenben John Schesinger, az Éjféli cowboy alkotója rendezte Offenbach Hoffmann meséinek előadását.

A 71 éves, háromszoros Oscar-díjas Woody Allennek legfeljebb annyi köze van Puccini művéhez, hogy a Gianni Schicchi az olasz mester egyetlen vígoperája. Az Annie Hall rendezője nem tagadta meg önmagát, amikor Domingo felkérését kommentálta: "Fogalmam sincs, mit vállaltam. De a hozzá nem értés soha nem gátolt meg abban, hogy lelkesen belevessem magam valamibe".