Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

X-Peripheria Fesztivál

2003.04.30. 15:00
Negyedik alkalommal, az eddigi legrangosabb fellépő-gárdával, két este, két helyszínen kerül megrendezésre a kísérleti elektronika legrangosabb hazai eseménye, a vájtfülű ínyencek igényeit is kielégítő X-Peripheria.
A rendezvény egyben a főszervező, s a magyar hálózati rádiózás úttörőjének számító Pararadio hatodik születésnapja. A szervezésből ezúttal az Ultrahang Alapítvány és a Bladerunnaz Organization szintén kiveszi a részét.

A Kultiplexben sorra kerülő Zero Day-n (május 2.) - ha lehet így fogalmazni - a "szokásosnál" kísérletibb hangzások életrekeltői lépnek fel. A magyar színeket a korábban a Porousherből ismert Nicron (Nox) képviseli. Az osztrák Raven Rec trió "olyan dalszerkezeteket készít, melyek vaskos hangokkal, impresszív melódiákkal telik, és amelyekben ugyanakkor elegendő lehetőség adódik a háttérzaj folyamatos változtatására."

Az ugyancsak osztrák Fuckhead jellegzetes polgárpukkasztó, anti-chippendale csapat. A svájci BPW gitár-basszus-dob hármas muzsikáját a noise, a free dzsessz és a metál inspirálta. A japán énekesnő, szintetizátor- és sampler-mágus Tujiko Noriko szintén kötődik Bécshez - munkáit a kísérleti elektronika egyik legnevesebb címkéje, a Mego adja ki.

Titanium Day

A Titanium Day-nek (május 3.) a Hajógyári szigeti Naphall ad otthont. A hazai fellépő - a korábbi X-Peripheriákon már bőven bizonyított - Tigrics lesz; a Neon Music Hungary-nél tavasszal megjelenő albumát is előadja valószínűleg. A német Funkstörung duó a nemzetközi elektronikus szcéna kevés kultikus formációja közé tartozik. 1996 óta jönnek ki lemezeik, melyeket egyrészt, az Autechre-éhez hasonló hangzásvilág, másrészt, trip hop és hip hop elemek gyakori alkalmazása jellemez.

A Wu-Tang Clannal, meg Björkkel is dolgoztak már együtt. Szintén német Alec Empire is, a punkba hajló hajdani Atari Teenage Riot vezetője, a Love Parade-et nemes egyszerűséggel csak Fuck Parade-nek hívó "elektronikus anarchista". Kiszámíthatatlan produkciókra képes: a noise-tól, a hardcore-on keresztül a chillesebb hangzásokig szinte bármivel sokkol... A birminghami Scorn kicsit kakukktojásnak számít: Mick Harris, a Napalm Death egykori dobosa alapította kétszemélyes formáció az indusztriális/posztindusztriális zenék és a dub sajátos elegyét adja, de dark ambientbe címkézhető hangkollázsokat is készít.

Alter-sztárok

A rendezvény sztárvendége viszont mindenképpen Keith Tenniswood, a Radioactive Man, azaz Andy Weatherall Two Lone Swordsmen formációjának másik fele. A Tipper nevével fémjelzett Fuel-nál is jelentek meg munkái, az utóbbi időben pedig Weatherall Rotters Gulf Club labeljének a hírnevét öregbíti. Ritkán lép fel élőben, s már csak ezért is unikum budapesti látogatása. Noha fontos elem nála a breakbeat, de lehetetlen és felesleges egyetlen zenei stílusba sulykolni. "Világa az emberpróbáló szubok és basszusok, valamint a klasszikus elektro-hangzások új generációs átgondolásának korcsa" - a találó jellemzés a fesztivál honlapján olvasható.

Tenniswood azonban nemcsak live act-tel, hanem DJ-szettel is kedveskedik a közönségnek. Egyedüliként a fellépők közül - a sok live bizonyítja, hogy (számos vélekedéssel ellentétben) az elektronika nem kizárólag lemezlovasokból áll, sőt... Mint ahogy az esti hetes kezdési időpontok szintén szokatlanok a honi partikultúrában.