Aliz
6 °C
14 °C

X-Peripheria 003

2002.05.02. 16:30
Az idén ötéves ParaRadio, az Ultrahang Alapítvánnyal közösen, ezúttal is megrendezi a kortárs kísérleti zenéknek szentelt X-Peripheria Fesztivált. Neves hazai és külföldi fellépőkkel...
S mint, ahogy a korábbiakban megszokhattuk, ismét az élő fellépőké, a live act-eké a főszerep. Például a német Mouse on Mars-é, meg Ovalé, valamint kettejük közös, Microstoria néven jegyzett projektjéé.

A Mouse on Mars 1993 óta ténykedik, 1999-ben a linzi Ars Electronica díjazottja volt, számos album, fellépés öregbíti a - Muzik magazin által a Kraftwerk örökösének titulált - duó hírnevét. Meglehetősen "sűrű" számaikban az absztraktabb popzenét és a kísérletező elektronikát ötvözik.

Az Oval művésznév egyetlen alkotót, a modern elektronika egyik legegyénibb hangjának számító Markus Popp-ot takarja. Egyfajta metazenét komponál: munkái a médiáról, a rendezett hangokról és az esztétikumról szólnak. Különös világot teremt: egyrészt gazdag struktúrájú, melodikus muzsikát, másrészt, az alapok kőkemény és rideg elektronikus hangok, zajok. Meditáció a művészetről, zeneteória...

Fellép még (az ugyancsak egykori Ars Electronica díjazott) Christian Fennesz, a bécsi underground Mego kiadó egyik büszkesége is. Legutóbbi albumát, az Endless Summert 2001 nyarán adták ki: nem túl könnyed, időnként zajzenébe fúló, de annál katartikusabb dolgozat. Szombaton is valami hasonló élményre számíthatunk.

Mouse on Mars
KK.NULL, azaz Kazuyuki K. NULL előbb Butoh-táncosként, majd gitárimprovizatőrként tett szert hírnévre. Később egy progresszív hardcore triót jegyzett, a Zeni Gevát. Jelen projektje szintén zenei kuriózumnak számít. Amúgy tizenkilenc év alatt hatvannál több lemezt készített!

A magyar színeket a dark gothic, az industrial és a new wave elemeit ötvöző/továbbfejlesztő Lautrec, illetve a pécsi illetőségű Xrc képviseli.

Alighanem ezúttal is igazi kulturális csemegében lesz részünk...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?