X-Peripheria 003

2002.05.02. 16:30
Az idén ötéves ParaRadio, az Ultrahang Alapítvánnyal közösen, ezúttal is megrendezi a kortárs kísérleti zenéknek szentelt X-Peripheria Fesztivált. Neves hazai és külföldi fellépőkkel...
S mint, ahogy a korábbiakban megszokhattuk, ismét az élő fellépőké, a live act-eké a főszerep. Például a német Mouse on Mars-é, meg Ovalé, valamint kettejük közös, Microstoria néven jegyzett projektjéé.

A Mouse on Mars 1993 óta ténykedik, 1999-ben a linzi Ars Electronica díjazottja volt, számos album, fellépés öregbíti a - Muzik magazin által a Kraftwerk örökösének titulált - duó hírnevét. Meglehetősen "sűrű" számaikban az absztraktabb popzenét és a kísérletező elektronikát ötvözik.

Az Oval művésznév egyetlen alkotót, a modern elektronika egyik legegyénibb hangjának számító Markus Popp-ot takarja. Egyfajta metazenét komponál: munkái a médiáról, a rendezett hangokról és az esztétikumról szólnak. Különös világot teremt: egyrészt gazdag struktúrájú, melodikus muzsikát, másrészt, az alapok kőkemény és rideg elektronikus hangok, zajok. Meditáció a művészetről, zeneteória...

Fellép még (az ugyancsak egykori Ars Electronica díjazott) Christian Fennesz, a bécsi underground Mego kiadó egyik büszkesége is. Legutóbbi albumát, az Endless Summert 2001 nyarán adták ki: nem túl könnyed, időnként zajzenébe fúló, de annál katartikusabb dolgozat. Szombaton is valami hasonló élményre számíthatunk.

Mouse on Mars
KK.NULL, azaz Kazuyuki K. NULL előbb Butoh-táncosként, majd gitárimprovizatőrként tett szert hírnévre. Később egy progresszív hardcore triót jegyzett, a Zeni Gevát. Jelen projektje szintén zenei kuriózumnak számít. Amúgy tizenkilenc év alatt hatvannál több lemezt készített!

A magyar színeket a dark gothic, az industrial és a new wave elemeit ötvöző/továbbfejlesztő Lautrec, illetve a pécsi illetőségű Xrc képviseli.

Alighanem ezúttal is igazi kulturális csemegében lesz részünk...