Budapest zenei szilíciumvölggyé válna

2006.10.12. 12:38
Hírek a Zeneakadémiáról: 2008-tól kezdődik a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületének felújítása. Az iskola egy VII. kerületi épületet kapott az Oktatásügyi Minisztériumtól, ami 2008-ra áll majd készen a diákok fogadására. A vezetőség egy "zenei szilíciumvölgyet" vizionál Budapestre.

A Zeneakadémia nagyvonalú fejlesztési terve eredményeként hamarosan Budapest és a régió zenei életének központjává válhat - tájékoztatta a sajtót a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Úgy képzelik, a Dunától a Városligetig több kulturális intézmény közreműködése révén, a Zeneakadémia irányításával Budapest válhat a világ "zenei szilíciumvölgyévé".

Batta András, a Zeneakadémia rektora szerint politikailag független, össz-magyar ügy a Zeneakadémia 2008-ban kezdődő felújítása. A rektorral lapzártáig nem tudtunk beszélni, de az MTI-nek elmondta, hogy a beruházáshoz az anyagi alapot úgy kívánják előteremteni, hogy a projekt - reményeik szerint - bekerül a Nemzeti Fejlesztési terv második fejezetébe.

Új épület

Az első lépés már megtörtént, az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól megkapták a Wesselényi- és a Hársfa utca sarkán álló iskolaépületet, amit a tanév befejezése után fölújítanak. Oda kerülnek a gyakorlótermek, irodák, közösségi terek létesülnek, ahol a növendékek eszmét cserélhetnek, sőt étkezhetnek is. Azt az ígéretet kapták - mondta a rektor az MTI-nek -, hogy a Liszt Ferenc téri épület fölújítása után is ott maradhatnak, tehát bővül a Zeneakadémia. A másik nagy feladat, hogy megteremtsék saját koncertjeik hangulatát, amely a felújítás után teljesedik majd ki, ugyanis az intézmény sokáig csak befogadta a hangversenyeket.

Céljuk, hogy itt kapjanak pódiumot a tehetséges növendékek, az itthon és a külföldön élő egykori hallgatók, a tiszteletbeli tanárok és a külföldi nagyságok, akik szeretik a Zeneakadémiát.

Új szilíciumvölgy

A Zeneakadémia felújítása és az új épület birtokbavétele nyomán az intézmény közvetlen környezete, Budapest és a régió zenei központjává válhat, és részt vállalhat több kapcsolódó projekt elindításában - írják az akadémia közleményében. Többek között a kulturális turizmus, a zeneoktatás népszerűsítése, valamint a muzsikus roma származású tehetségek felkutatása és felzárkóztatása területén.

A fejlesztések révén "zenei szilíciumvölgy" koncepciója körvonalazódik, aminek keretében a Dunától a Városligetig több intézmény együttműködésében egy kulturális centrum épülne ki, minőségi turizmus alapját képezve. Az együttműködésben a Zeneakadémia és társintézményei (jazztanszék, Eötvös Péter Intézet, Semmelweis utcai épület, Wesselényi utcai épület, Régi Zeneakadémia, Kodály Múzeum, Kamaraterem a Kodály köröndön, Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Zeneakadémia egyházzenei projektjeinek otthont adó Teréz templom), a Művészetek Palotája, a Pesti Vigadó, a Magyar Állami Operaház, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok vennének részt.

A külföldi érdeklődés középpontjában

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Zeneakadémia világhírű "brand", ami nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is rendkívül nagy tiszteletnek és presztízsnek örvend. A budapesti intézmény több, az Amerikai Egyesült Államokkal közös projekt indítását tervezi, melyek tovább erősíthetik a hazai intézmény oktatását, emelhetik annak színvonalát. A tervezett projektek között szerepel a New York-i Oratorio Society budapesti és miskolci látogatása a Zeneakadémia meghívására, valamint fiatal művészek karrierjének segítése a Columbia Artist Management segítségével.

A Távol-Keleti országokból, főként Japánból és Dél-Koreából tapasztalható érdeklődés mellett Kína is egyre nagyobb figyelemmel tekint a Zeneakadémia működésére - közölték a sajtótájékoztatón. Az ország több városából, Pekingből, Sanghai-ból, Tienjinből és Taiwanról érkezett megkeresés a budapesti intézmény vezetőinek az esetleges együttműködés kialakítása ügyében, és hamarosan Kínába utaznak a Zeneakadémia képviselői az ottani zenei képzés és zeneélet tanulmányozása, valamint a kapcsolatok elmélyítése céljából.

'56 a Zeneakadémián is

Batta András kiemelte, hogy az 1956-os forradalom emlékére október 17-én este az egyetem énekkara Erdei Péter vezetésével ad hangversenyt a Városmajori templomban Fassang László zongora- és orgonaművész közreműködésével. Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója fog beszélni az 1956-os forradalomról. Október 20-án a koncertet megismétlik Svájcban, a berni Münsterben, ahol az ünnepi hangverseny előtti ökumenikus istentiszteleten Tőkés László püspök lesz a vendég-szónok. Svájc 1956-ban több mint 13 ezer magyar menekültet fogadott be és utána is sok segélyt küldött Magyarországra. Erre az áldozatvállalásra emlékezve rendezi meg a hangversenyt a svájci magyar nagykövetség és Boros Jenő nagykövet.

Az intézmény új, Steinway zongorát kapott, ennek örömére Rapszódia, ballada, románc címmel szombaton 16 órakor megkezdődik az ingyenes kamarazenei koncertsorozat első hangversenye. Bartók Béla születésnapján, március 25-én a Zeneakadémia Énekkarának és Zenekarának ünnepi hangversenye lesz. Az esten Marton Éva és Palerdi András Bartók: A kékszakállú herceg vára című, egyfelvonásos operáját adja elő.