Meghódította Szlovéniát egy nyúl

2005.08.26. 18:27
Többé senki sincs kizárva a képregényrajzolók hedonista életéből, még akkor sem, ha például nem tud rajzolni. A technológia feljődése lehetővé tette, hogy bárki bebocsátást nyerjen a hatalmas bulik, bikinis nők, társadalmi megbecsülés és pénz világába. Vagy ha mégsem, akkor is percek alatt összedobhat egy háromkockásat beszélő nyulakkal és teknősökkel.

Kedvenc interneten keringő izénk mostanában a Képregénygenerátor nevű képregénygenerátor, amivel képregényeket lehet generálni.

Háromkockásaink féktelen burjánzásának tehát ezentúl már csak sekélyes kreativitásunk szabhat határt, rajztudásunk hiánya semmiképp. Meg is kerestük az ötletgazdát, akiről kiderült, hogy a képzőművészeti egyetemen tanul vizuális kommunikációt Ljubljanában, Žiga Aljaž-nak hívják, és nagyon barátságos srác, például egyből szomszédként üdvözölt. Elmondta, hogy a program már nagyjából egy éve kész van, de csak most, hogy kikerült a linkje a Metacamp nevű site-ra, kezdett látogatókat vonzani. A korábbi húsz helyett mostanában legalább ezer képregényt gyártanak naponta a látogatók, mondta, mi pedig megnyugtattuk, hogy a cikk megjelenésével majd még többen jönnek majd, aminek örült.

Legjobb webes játék

Egyébként létezett már egy hasonló szlovén program, de Žiga azt túl egyszerűnek és unalmasnak találta, és rugalmasabbá akarta tenni, mozgatható karakterekkel és tárgyakkal. Korábban már jelentetett meg képregényeket egy oldalon (www.3delavnica.com), ahol valaki megjegyezte, hogy milyen jó lenne, ha úgy lehetne ezzel is játszani, mint a legóval, sőt copy-paste módszerrel készített is egy másik képregényt Žiga rajzainak felhasználásával. Ezután Martin Glavač programozó már hamar flashbe ültette az ötletet.

A program idén megnyerte a szlovén Magdalena vizuális művészeti fesztiválon a legjobb webes játéknak járó díjat. A fesztiválon tavaly is nyert már díjat Žiga street art és dizájncsapata, a ZEK Advance, a legjobb fiatal felfedezett kategóriában. A ZEK-ről a későbbiekben még lesz szó, de addig is tekintsék meg ezt a súlyos konnotációktól és rétegelt jelentésektől sem mentes alkotást:

A program a siker ellenére ingyenes marad, mondta Žiga, de már bejegyeztették a stripgenerator.com url-t, ami több felhasználót tud majd kiszolgálni, és ahol bannerekből azért némi pénzt is remélnek.

Za en kurac

#alt#
ZEK

A fiatal vizuális művész kedvenc munkája egyébként nem számítógépes alkotás, hanem egy egyszerű rajz egy használaton kívüli óriásposzteren Ljubljana központjához közel, ami a képregényfigurák között is szereplő nyulat ábrázolja. Žiga azért büszke a ZEK nevű nyúlra, ami egyúttal a street art-grafiticsapatuk jele is, mert azt Szlovénia-szerte lassan már mindenki ismeri. A ZEK amúgy egy vicces szó a nyúlra, tudjuk meg, és egyúttal a "za en kurac" kifejezés rövidítése is, ami körülbelül ennyit tesz, hogy "szart sem ér". De ez belsős poén, városi legenda, teszi hozzá. Mi szeretjük a városi legendákat, különösen ha igazak, és ebben megegyezünk.

Žiga gyorsan közli, hogy a csoportból ő nem grefitizik, csak a többiek, ő csak pólókat és matricákat készít Arturral, aki a csapat másik kreatív motorja. "Meg minden mást, ami csak eszünkbe jut" - teszi hozzá. (Ezügyben különben érdemes végigkattintgatni a portfólióját, itt.) Nos, kellemes generálást, találkozunk a kék szalonban a humidornál.

#alt#