Új Szimpla kávézó nyílik, csak Berlinben

2008.04.21. 20:48
A pesti kávézóktól és teraszoktól nyolcszázvalahány kilométerre nyit pesti kávézót a Szimplák egyik tulajdonosa. Berlini tudósítónk felkereste az épülő helyszínt, és padlizsánkrémre meg Győri Keksz-es dobozra bukkant, illetve olyan németes jelenségeket észlelt, mint rendben lévő papírok és kiegyensúlyozott, lendületes munkavégzés. A tervek szerint az ezennel nemzetközi hálózattá bővült Szimplák külképviselete egy rendes, jól szituált berlini kávéházra fog hasonlítani, de megőrzi ismert stílusjegyeit is.

Jól hangzik ugyan, de csak félig igaz, hogy az első, a Kertész utcai Szimpla berlini mintára készült. "96-ban valóban éltem Berlinben, négy féléven át itt jártam egyetemre, ami valamennyire biztosan hat az emberre. Aki már volt Berlinben, és utána bemegy a Szimplába, érti, mit jelent ez" - tompítja a közismert városi legendát a Friedrichshainban nevű városrészben Kiss Attila, a Szimplák egyik kitalálója. Az április végén nyitó Szimpla-külképviselet létrejöttét az indokolja, hogy ő és családja a német fővárosba költözött, alig öt percre leendő munkahelyétől.

Jó helyválasztás

Budapest Cafe

A vállalkozás sikerességén látszólag nem nagyon idegeskedik, mondjuk Friedrichshainban jelenleg nincs is nagyon miért: a korábban főleg házfoglalók, kutyatartó punkok és egyetemisták lakta, jelenleg Prenzlauer Bergtől a szcénaközpontstátuszt egyre inkább elbitorló kerület legpezsgőbb pontján, a Boxhagener Platzon rendezkednek be.

Pergő ügyintéztés, semmi országimázs és egy fél parasztszekér

A szimplások először szeptemberben néztek körül Berlinben, a kerületi önkormányzat honlapján keresztül decemberben bukkantak a helyre, amit február elseje óta bérelnek egy cégtől. A napokban kapják meg a működéshez szükséges utolsó engedélyt, április végén pedig kezdődhet a kikapcsolódás a Budapesten már megszokott, mélabús állólámpák között. A társulás hivatalos formája Kft., német nyelvtanulóknak: GmbH.

Arra különösen ügyelnek a tulajdonosok, nehogy egy mini-országimázsközpontot alakítsanak ki: tudatosan kerülni akarják a sztereotípiákat, így például szekérkerék és fokos nem szerepel a berendezési tárgyak között. Pedig az egyik magyaros díszítőelem adta volna magát, mivel a korábbi bérlő otthagyott a helyiségben egy fél parasztszekeret. Az új bérlők azonban ellenálltak a kísértésnek, és kidobták. A budapesti Szimplákra jellemző légkört igyekeznek megidézni olyan apró utalásokkal, mint hogy ugyanolyan színűre festik az ajtót, és régi, használt székeket szereznek be.

Magyar bor, cseh sör, lengyel jazz, magyar név, német kiejtés

Érezhető lesz viszont a nemzeti karakter az itallapon (magyar borok), az étlapon (magyar padlizsánkrém, magyar mangalicafalatkák egy hortobágyi biofarmról), a hangszórókból (magyar Zagar vagy Palya Bea) és a szekrényeken (fiatal magyar írók német fordításban, valamint Rejtő Jenő). Egyébként pedig egyfajta közép-kelet-európai életérzést szeretnének kialakítani, így cseh Krusovicét fognak csapolni, lengyel dzsessz is fog szólni, sörkorcsolyaként pedig cseh füstölt sajt várható. "Egy rendes, jól szituált berlini kávéház akarunk lenni" - teszi egyértelművé a célkitűzést a tulaj. A kulturális misszió egyébként nem korlátozódik kizárólag a gasztronómiára: méreteinél fogva a hely előadóművészek, duók és minizenekarok bemutatására alkalmas, de egy négyfős balkánbeategyüttes például már csak problémásan férne el.

Nézze meg képeinket!

És vajon nem rizikós a németek számára nehezen betűzhető névválasztás? "Tudom, hogy lesznek, akik zimplának, mások pedig csimplának fogják ejteni, de előzetes kérdezősködéseink alapján jó, ha marad a név, mert a legtöbb Budapestet megjárt fiatal német ismeri a Szimplát."

A berendezés beszerzése a bolhapiac-kultúra európai fellegvárában pofonegyszerű: elég vasárnap átkelni az utca túloldalán található legendás Boxhagener Platz-i bolhapiacra, ahol egy óra alatt egy komplett kávéházra való tárgyat össze lehet szedni.

Nyugodt, megfontolt előkészületek

A leendő Szimpla körülbelül 130 négyzetméter, egy nagy és két kisebb teremből áll. Egy efféle kávézó megnyitásához nagyjából 30 ezer eurónyi alaptőke szükséges, ami, mint megtudtuk, kiszámíthatatlan idő alatt térül meg. Kiss Attila a legkritikusabb téma említésekor sem mutatja a stressz jeleit, olyan nyugodtan ül egy félig kiürült padlizsánkrémes üveg és egy jelentős sitthalmaz mellett, mintha a szomszédos tér padján hallgatná a pacsirták csicsergését.

Cigizni nem lehet, de kiülni igen

Berlinben január elseje óta tilos a dohányzás szórakozóhelyeken, a türelmi időszak nyár elejével ér véget. Ez lesz tehát a budapesti asszociációkat legkevésbé idéző terület, mivel a kávézó kétharmadában nem lehet majd sejtelmes füstbe burkolózva eszmét cserélni. Egy kistermet azonban a német előírásoknak megfelelő, "profi" dohányzószobának rendeznek be. A legtöbb berlini egyébként már nem tartja menőnek a cigizést, ellenben öt fok felett örömmel települ a kávéházak elé. Ezért a helyi szokásokhoz igazodva utcai nézelődős-kiülős részt is terveznek a tulajdonosok. A budapesti asszociációkhoz ragaszkodók felfoghatják terasznak.

Olyan lesz, mint a Kisszimpla

"Álmaimban pont olyan lesz, mint a Kisszimpla" - mondja Kiss Attila, majd egyáltalán nem hallom, mit mond, mert beindul egy hegesztő / forgácsoló / flex (megfejtés a galériában), jelezve, hogy lendületesen, németesen folyik a munka. A leendő tulaj nem is aggódik a nyitás miatt (sem): "Ez a pult nemsokára kész lesz, berakunk a sarokba egy hűtőt, kitakarítunk, és jövő hétvégén be lehet üzemelni. Az igazi megnyitó, koncerttel együtt májusban lesz."

Berlini Szimpla
10245 Berlin
Gärtner Str. 15
Nyitás április végén itt