Marcell
19 °C
32 °C

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása

2008.04.22. 09:48
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed keretében megvalósuló, félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el.

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása Pécsen. A porcelánmanufaktúrában kiégették az első pirogránit oroszlán mását abból a negyvenkettőből, mely egykor a gyáralapító Zsolnay Vilmos és felesége nyughelyéhez vezető utat díszítette - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúrában a többi oroszlán elkészítése mellett hozzáláttak a síremlék feljáratának, kapuoszlop-elemeinek, valamint a kerítést burkoló cserepek előállításának is. A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed keretében megvalósuló, félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el, a mauzóleum addig zárva lesz a nagyközönség előtt.

Zsolnay Vilmos és hitvese végső nyughelyét az 1950-es években feldúlták. Az épület kerítését megbontották, a díszítő elemek mozdítható részeit elhordták. A vandalizmus rendbehozatalára fél évszázadot kellett várni - olvasható a baranyai napilapban.