Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása

2008.04.22. 09:48
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed keretében megvalósuló, félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el.

Megkezdődött a Zsolnay Mauzóleum felújítása Pécsen. A porcelánmanufaktúrában kiégették az első pirogránit oroszlán mását abból a negyvenkettőből, mely egykor a gyáralapító Zsolnay Vilmos és felesége nyughelyéhez vezető utat díszítette - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúrában a többi oroszlán elkészítése mellett hozzáláttak a síremlék feljáratának, kapuoszlop-elemeinek, valamint a kerítést burkoló cserepek előállításának is. A 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyprojektje, a Zsolnay Kulturális Negyed keretében megvalósuló, félmilliárd forintos rekonstrukciós munkálatokkal két év múlva készülnek el, a mauzóleum addig zárva lesz a nagyközönség előtt.

Zsolnay Vilmos és hitvese végső nyughelyét az 1950-es években feldúlták. Az épület kerítését megbontották, a díszítő elemek mozdítható részeit elhordták. A vandalizmus rendbehozatalára fél évszázadot kellett várni - olvasható a baranyai napilapban.