Hárommillió forintra büntették a reneszánsz freskó leverőit

2006.08.30. 11:18
Pénzbüntetéssel sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a közelmúltban azt a kivitelezőt és restaurátort, akik felelőssé tehetők amiatt, hogy megsemmisült a pécsi Zsolnay Múzeum reneszánsz falfestésének egy része.
Szabálytalan munkavégzés miatt a kivitelező kétmillió, a restaurátor egymillió forint pénzbüntetést köteles fizetni.

Szabad szemmel nem látható


A Zsolnay Múzeum bejárata

A kínos esemény még júniusban történt, amikor az épület rekonstrukcióján dolgozók egyszer a restaurátor jelenléte nélkül láttak munkához és a vakolattal együtt levésték a műemlék ingatlan utcafronti homlokzatát ékítő Fájdalmas Krisztus című festményt, valamint a reneszánsz díszítő festés egy részét. Tették mindezt annak ellenére, hogy a falfestés megmentésére szigorú restaurálási terv készült, a konzerválásra váró falrészeket még a munkálatok megkezdése előtt bejelölték.

Millei Ilona megbízott Baranya megyei múzeumigazgató szerint a falfreskókra még a Zsolnay Múzeum épületének 1955-ös felújítása alkalmával, a falkutatások során bukkantak rá. A nemzetközileg is jelentős értéket képviselő, ritka alkotásokat konzerválták, de állaguk idővel annyira leromlott, hogy mostanra szabad szemmel alig voltak láthatóak.

A vezető, aki egyben a megyei igazgatóság főrestaurátora is, elmondta, jelenleg művészettörténészek és restaurátorok vizsgálják, milyen módon lehetne a megsemmisült és megmaradt töredékeket érzékeltethetővé tenni a látogatók számára. A munkához rendelkezésre állnak az épületről és a freskókról az 1950-es, az 1970-es és a 2000-es években készült fényképek és diák, valamint hasonló, olaszországi alkotásokról beszerzett dokumentumok.

Félmilliárdért újítják fel a Zsolnay Múzeumot
A pécsi Zsolnay Múzeum mintegy félmilliárd forint értékű rekonstrukciója tavaly szeptemberben kezdődött. A két éven át tartó kivitelezés során a házat megerősítik, akadálymentesítik, falait újra vakolják, padlásterét beépítik, kiállítóterét növelik.
Az 1324-ben épült ingatlan a világ legnagyobb, tizenkétezer műtárgyat és nyolcezer dokumentumot magába foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. A múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be a látogatóknak, továbbá megismertet a Zsolnay-család történetével, sőt, betekintést nyújt a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.
A Zsolnay Pécs egyik legnépszerűbb múzeuma, évente mintegy 73 ezer érdeklődőt vonz.