Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezúzásra ítélt könyvritkaságok Szentesen

2008.03.12. 12:21
1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, csaknem ezerkétszáz kötetet vittek el ismeretlen helyre. Most 102 megtalált ritkaságot kiállítanak.

Egykor bezúzásra ítélt könyvekből nyílik kiállítás a szentesi Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épületében csütörtökön délután .

1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, csaknem ezerkétszáz kötetet vittek el ismeretlen helyre. A munkatársakat akkoriban arról tájékoztatták, hogy az ódon köteteket bezúzásra ítélték. Több száz éves tudományos és bölcseleti kiadványokat, illetve kézzel írott könyveket fenyegetett a pusztulás réme - mondta a muzeológus.

Hozzátette: a Szentesről elhurcolt könyveket a hódmezővásárhelyi könyvtár pincéjében helyezték el, de különös módon a bezúzásról döntő illetékesek megfeledkeztek a régi kötetetekről. A későbbiekben, amikor már elmúltak a "vészterhes idők", a könyvtár rendszerezte és megmentette az értékes könyvritkaságokat.

Most a szentesi Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén, a Múzeum a múzeumban című tárlaton a legrégebbi 102 könyvet, köztük Szenci Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliáját is megtekinthetik a látogatók - hangsúlyozta sajtóreferens. A kiállítás a könyvritkaságok mellett bemutatja László Gyula nemzetközi hírű régészprofesszornak a szentesi múzeumhoz kapcsolódó tevékenységét is.

Még a muzeológus szakma előtt sem ismeretes, hogy a professzor mellőzöttsége éveiben, az 1950-es évek elején magas színvonalú régészeti kiállítást rendezett a Kurca-parti városban. A bemutatott tárgyi emlékanyagot falra festett képekkel illusztrálta. A kelta kor hétköznapi életét ábrázoló műalkotásokat most eredeti szépségükben csodálhatják meg az érdeklődők - mutatott rá a szakember.

A tárlat rendezői - Fári Irén és Richter Éva - önálló tárlóban hívják fel a látogatók figyelmét Csalog József régész, egykori múzeumigazgató munkásságára is, aki a magyar őskor régészeti kutatásában új utakon járva, a hazai kísérleti régészet egyik megalapozója volt.