Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kettő

2004.02.13. 00:10
Azt szónokolta Orbán Viktor a legutóbbi évi rendes összetartáson: „S valóban[,] 2003. a magyar családoknak az összezsugorodás, hovatovább az összetöpörödés éve lett.” Így mondta: kettőezerhárom. Következetes volt, még kétszer említett 1999-nél nagyobb évszámot: „a kettőezerkettes választásokon”; „csak a kettőezerhármas esztendőben több mint ezer milliárd [ezermilliárd] forinttal nőtt közös adósságunk”. (Illetve nem volt következetes, ezt: „aki 2 éve odaadta a bizalmát”, nem így mondta: aki kettő éve...)

Namost, a megátalkodott szarvasgáborok húszkilós pörölye, a Nyelvművelő kézikönyv (NyKk.) aszongya: „Nyelvünk ősi, más finnugor nyelvekből is kimutatható sajátsága, hogy különbséget tesz a 2 számjegy jelzőként és állítmányként való felhasználása között. Jelzői szerepben a két forma a szabályos, helyes (pl.: két lány, kétoldalt), állítmányként a kettő (pl. Hány ceruzád van? – Kettő!)”. Szögezzük le: a 2000-ben a két az ezernek jelzője.

Aztán a NyKk. „hibásnak” dorongolja azt „a beszélt nyelvben meglehetősen elterjedt szokást”, hogy a népek gyakran jelzői pozícióban is kettő-t mondanak; merthogy „e szó csak más mondatrészként, nyomatékos helyzetben, önmagában vagy hátravetett jelzőként állhat. Pl.: kérek kiflit, kettőt; kétszer kettő négy; Hány óra? Kettő; Azt a kettőt adja ide!”

Az ok, „hogy a beszélő el akarja kerülni a féreértést, nehogy hét-nek vagy négy-nek hallják”, amit mond. És megemlíti azt is, hogy „a félreértehetetlen kettő alak használatos még” telefonon, zajban (vö.: Az á mint Álámér vágány mellett kérjük vigyázni!) vagy írásban számok hivatalos leírására.

Vagyis Orbán arra vigyázott, nehogy azt higgyük, a 7002-es választásokat értékeli utólag? Valószínűbb persze, hogy ő is csak azt mondja, amit hall; kettőezer január 1-je óta a hangos médiák beszélőinek szájából mintha eltűnt volna a két. Nemcsak a kétezerből, hanem a kétszázból, sőt a két forintból és a két kifliből is. Nyelvünknek ez az ősi, finnugor sajátsága – úgy látszik – feldobta a talpát.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]