Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vegyület

2004.04.11. 20:13

Békeszentü
gyébenjárok
nékemnincse
nekhatárok

A'sszem, most tömeges magamra haragítást fogok elkövetni házon belül, enfészkembe rondítok belé, mintegy. De hát az még csak-csak, hogy folyton kapom a leveleket: inkább a korrektúrával bíbelődnék többet blogolás (bloggolás? - ez is egy téma) helyett, meg hogy külön topik van a Magyarulezen a hülyeségeinkről. De hogy egy politikai topikban is beszóljanak nyelvi-helyesírási minőségünk miatt, az fáj, nagyon. És akkor tessék, ilyen mondatokat olvasok egy éles cikkben:

„Az Orbán-kormány felülről irányított, monumentális fejlesztéseinek egyikeként megvalósuló Művészetek Palotája ugyanis hiába biztosít korszerű körülményeket a gyűjtemény számára.”

„A jóból a közönségnek is jut, az interaktivitás végett ugyanis külön terminálok felállítását tervezik a kiállítótermekbe is.”

Bizotosít és számára. Az interaktivitás végett! Édesjóistenem, könyörülj rajtam!

Nemrég álmomban újra vegyész voltam, és feltaláltam egy zsurnálbornírtság-gátló vegyületet. A sajtómunkás csak bekapna egy helyes kis csokiízű tablettát (megátalkodott egyedeknek volna bőr alá ültethető kapszulás változat is), és aztán abban a pillanatban elviselhetetlen rosszullét törne rá, amint leírja a számára vagy a részére névutószerűséget. Vagy a biztosít igét.

Követően, megelőzően, során, folyamán, folytán, vonalán, kapcsán stb. stb. Minden határozórag vagy névutó helyett használt ragos névszónál beindulna valami undorító neurobiológiai folyamat. Meg minden ún. „terpeszkedő kifejezés”-re is, durr, adj neki. Intézkedést foganatosít, kivételt képez, kilátásba helyez, költségként jelentkezik, kitüntetésben részesül, visszhangot kelt, hatást gyakorol, késedelmet szenved, tevékenységet folytat.

Mindenre, amire U.P. öreg újságírója azt mondaná: Mondd, fiam, te baszol vagy baszást folytatsz?

Meg egy csomó másra is: döntő, komoly, hiányosság, kérdés, célkitűzés, probléma, rendelkezik, miszerint, mintegy, ám, pedig, ez utóbbi, immáron, amiközben (sőt: mindezenközben), szavai szerint, mintegy stb. A hálóőr-ről (sőt: cerberus!), a pilótá-ról és a kontinensviadal-ról nem is beszélve.

Nem volna annyira borzalmas, mint első pillantásra gondolnánk, mert a vegyület fordítva is működne (az interaktivitás végett). Valahányszor a páciens kihúzna egy részéré-t, és leírná, hogy -nak vagy -nek, csodálatos hatású boldogsághormonok öntenék el az idegrendszerét. Ahogy a céget ismerem, drága kollégáim éjjel-nappal euforikus mosollyal az arcukon csépelnék a billentyűzetet.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]