Az olimpiáktól a drograzziákig

Sportolóként a hollandoknak evezett, később az amerikaiaknak tudósított Vietnamból. A hanyatló amerikai álomba tért vissza: jutott neki a napfényes Kaliforniából és a mexikói drograzziákból is. A Life fotósait bemutató sorozatban Co Rentmeester.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

Sportoló volt, sportképekkel aratta a legnagyobb sikereit: World Press-díjat nyert Mark Spitz olimpiai bajnok úszóról készült fotójával, és a tragikus müncheni olimpia egyik leghíresebb képét is ő készítette. 1960-ban még ő maga is olimpikon volt, a hollandoknak evezett a római olimpián, később abbahagyta a versenyzést, és Amerikába költözött, ahol fotózást kezdett tanulni. 

Los Angelesben élt, az itteni zavargásokról készült drámai felvételek annyira elnyerték a Life magazin tetszését, hogy őt küldték Ázsiába a vietnami háborúról tudósítani. Bejárta egész Ázsiát, csak a sebesülése miatt tért vissza az USA-ba, egyenesen a hanyatló amerikai álom kellős közepébe. A kaliforniai napsütés és a hollywoodi sztárok élete mellett Rentmeesternek jutott a mexikói határ menti drograzzia és a szomorú müncheni olimpia is.