18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hullák, minél előnyösebb szögből

Minden vágya a háborús tudósítás volt, de Bergen-Belsenben a haláltáborban olyat látott, hogy úgy döntött, nem csinálja tovább. A Life fotósait bemutató sorozatunkban George Rodger.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

Sosem fejezte be az iskoláit, elment inkább körbehajózni a Földet egy gőzös fedélzetén. Így jutott el Amerikába is, a válság kellős közepén, minden kétkezi munkát elvállalt a megélhetésért, építkezéseken, farmokon és gyárakban is dolgozott, majd amikor visszatért Angliába, fotósként szinte rögtön talált magának állást. Ugyan már 15 éves korától kezdve fotózott magának, mert a hajózás során született írásait szerette volna megfelelően illusztrálni, de fogalma sem volt a stúdiózásról vagy a számára kiutalt fényképezőgép használatáról. A kicsit tapasztaltabb asszisztense próbálta ugyan segíteni, de nem tetszett neki a stúdiózás hangulata, háborús tudósító szeretett volna lenni. Az angliai csatáról készült képei keltették fel a Life magazin figyelmét, ugyan folymatos szerződést nem tudtak ajánlani neki, és együttműködésük kizárólag a háborúra korlátozódott : az első négyhetes megbízása mégis rögtön két évre húzódott, ami alatt 61 országba jutott el.

Rodger a Life képviseletében jutott el a bergen-belseni haláltáborba, amelynek hatására egy életre felhagyott a háborús fotózással. Otthagyta a Life-ot is, megalapította inkább a Magnum fotóügynökséget, és elment Afrikába. Élete hátralévő részében inkább szép dolgokat fotózott, főleg a National Geographicnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport