Még az ufóknak is megmutattuk

2014.02.01. 17:57
Az internet sztárja lehetett volna macskás fotóival, száraz humora pedig kegyetlen mémeket gyártott volna. Az állatokon tanult fotózni, ezért nagyon értett az emberekhez: az egyik fotóját még a Voyager űrszondára is felvitték, hogy meg tudják mutatni az ufóknak, milyen az a földi élet. A Life fotósait feldolgozó sorozatban Nina Leen.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

Nina Leen 1995-ben halt meg, és mivel soha sem volt hajlandó elárulni a korát, nem tudjuk, hány évesen. De szinte fájdalmas belegondolni, hogy a cuki kutyák, cicák és teknősök fotósa nem tudta megélni az internetes macskaforradalmat, képeivel igazi sztár, száraz humorával mémgyáros lehetett volna, nem hiába van tele ma is fotóival a Pinterest.

Oroszországban született, Berlinben tanult festőnek, innen emigrált az Egyesült Államokba. Első kamerája egy Rolleiflex volt, ezen tanulta ki a fényképezést a brooklyni állatkertben – a kis ragadozók szolgáltak neki modellként. Bizonyára ekkor szerezte meg azt a nyugodtságot és türelmet, ami későbbi munkában is nagy segítségére voltak: alanyai mindig hálásak voltak a kiegyensúlyozottságáért. Barátai unszolására küldött be néhány képet a Life-nak, a magazin rögtön le is csapott rá. Sokszor hivatkoznak rá úgy, hogy a L egyik első női fotósa volt, de valójában sosem volt a szerkesztőség tagja, csak rendszeresen, mintegy harminc éven át dolgozott nekik, közel 50 címlap fűződik a nevéhez.

Az egyik leghíresebb képén négy generáció látható együtt a még mindig aktív 90 éves dédnagymamával. Ez a fotó olyan tömören és egyszerűen foglalja össze az életet, hogy még a földönkívülieknek is ezzel magyarázhatnánk meg, hogy mit is jelent az, hogy család. Mármint tényleg: a kép bekerült abba a válogatásba, amellyel a Voyager űrszonda tolmácsolta a Föld üdvözletét az esetlegesen felbukkanó ufóknak.