A boldogság nyomában

2014.03.22. 11:20
Március 15-én halt meg a csókolózó matróz a híres Times Square-s képéről, és ha ez nem lenne elég aktualitásnak, március 20-án ünnepeltük a boldogság világnapját, amihez jobban semmi sem illik Alfred Eisenstaedt fotóinál. Ő a következő, a Life magazin híres fotósait bemutató szombati sorozatunkban.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

Alfred Eisenstaedt Times Square-en készült csókolózós képét biztosan önök is ismerik. Lehetetlen nem találkozni vele valamilyen formában: a történelem talán legtöbbet reprodukált fotóját ezerféleképp feldolgozták már filmekben, megépítették legóból, és szerelmes párok százai játszák el újra és újra minden Valentin-napon. Nem is beszélve arról a több tucat emberről, akik az elmúlt évtizedekben mind azt állították, ők szerepelnek a híres fotón. A történelem egyik legboldogabb képének viszont a napokban szomorú aktualitása volt. A fotón valójában szereplő matróz épp idén március 15-én hunyt el, 86 éves korában.

Eisenstaedt az első négy alapító egyikeként csatlakozott a Life magazin csapatához, miután 1935-ben Németországból az Egyesült Államokba emigrált. Páratlanul hosszú karrierje során 2500 megbízást teljesített és közel 90 borítót adott a magazinnak, pályája végére neve joggal került a fotográfia halhatatlan mesterei közé az ICP-ben.

Eisenstaedt, vagy ahogyan a barátai hívták, Eisi egész életében a boldogság pillanatait kereste a fotográfiában. Képeiről a kirobbanó öröm, a szerelem és a vidámság sugárzik. Spontán pillanatokat örökített meg, szereplői mégis szinte tökéletes filmjelenetek elemeiként viselkednek a képeken. Eisenstaedt fotói megmutatják, hogy egy hétköznapi mosoly vagy egy csók nem csak egyszerű klisé, hanem sorsdöntő pillanat is lehet.

Ahogy fotós társai a legkeményebb háborús helyzetekből, Eisenstaedt a mindennapok boldog pillanataiból hozta ki a maximumot.