Írók Irakról

2004.02.16. 14:58
Néhány hét múlva jelenik meg egy könyv Authors Take Side on Iraq and the Gulf War (Írók állásfoglalása Irakról és az Öböl-háborúról, szerkesztő és kiadó Cecil Woolf) címmel, amelyben 170 író és költő nyilatkozik arról, hogy mi a véleménye az amerikaiak iraki beavatkozásáról.
A háborúkat feldolgozó gyűjtemények immár hagyománnyá váltak: először 1937-ben jelent meg egy kötet Authors Take Sides címmel, amelyben Stephen Spender és W.H. Auden költők adták ki pályatársaiknak a spanyol polgárháborúról szóló nyilatkozatait, majd Vietnam és Falkland kapcsán is született hasonló című kötet.

A mostani gyűjteményben szót kap többek között Julian Barnes, Nadine Gordimer, Allan Sillitoe, Paul Theroux, John LeCarré és Harold Pinter is. A válaszok a Bush-kormány teljes támogatásától a teljes elutasításáig terjednek. Az ellenzők szempontjai között elsősorban a pacifizmus, egy szuverén ország megtámadásának helytelenítése, a Bush-adminisztráció hazugságainak és a nyugati civilizáció pökhendiségének elítélése, illetve a háborúval kapcsolatos szkepticizmus szerepel. A jóval kevesebb támogató főként az iszlám totalitarizmus veszélyét és Izrael támogatásának a szükségességét emeli ki.

Érdekes David J. Taylor író reakciója is, aki a szerkesztők felkérésére nem válaszolt, viszont a Guardianbe írt egy cikket, mely szerint egy olyan korban, amikor a művészet minden befolyását elveszítette, egy író csak annyit tehet, hogy tovább ír, s közben abban reménykedik, hogy talán némi hatással lehet olvasói erkölcsi érzékenységére.

Az utóbbi időben egyre több tekintélyes író tiltakozik a Bush-kormány politikája ellen. Carlos Fuentes, a legjelentősebb mexikói író a houstoni egyetemen tartott beszédet, s a beszéd előtt készült interjúban a Houston Chronicle munkatársának kérdésére, hogy mit mondana, ha egyetlen jó tanácsot kellene adnia a Bush-adminisztrációnak, hogyan javítson kapcsolatain Mexikóval, csak annyit válaszolt: "Veszítse el a választásokat novemberben." (Az író új, általa "futuristának" nevezett regénye egyébként arról szól, hogy az USA megszállja Kolumbiát, és miután Mexikó tiltakozik, az USA minden kapcsolatot elvág az országgal.)

A Nobel-díjas portugál író, José Saramago a napokban Mexikóvárosban egy díjátadáson ifjabb George Bush iraki háborúját "ostobának és obszcénnak" nevezte, és élesen megkérdőjelezte az elnök értelmi képességeit.