Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Darvasi László és Márton László a Berlini Irodalmi Fesztiválon

2003.09.17. 12:45
Szombaton este a Poetry Night keretében láthattuk az első magyar "felolvasót", Szijj Ferencet, míg hétfőn este a Sophiensaele nagytermében két magyar felolvasás követte egymást: Darvasi Lászlóé és Márton Lászlóé.
Szombaton este a Poetry Night keretében egy cseh és egy lengyel szerzővel együtt, vasárnap délután pedig Barbara Richterrel, a DAAD irodalmi programjának volt vezetőjével beszélgetve láthattuk az első magyar "felolvasót", Szijj Ferencet.

A vasárnapi beszélgetésben Szijj többek között a most elkészült, 13 monológot tartalmazó prózakötetéről, valamint új verseiről mesélt. A moderátor érdeklődésére elmondta, hogy bár nem tartja szerencsésnek a "példaképekre", "előzményekre" irányuló kérdéseket, de ugyanakkor voltak természetesen olyan magyar költök, akik kiemelkedően fontos helyet kaptak olvasmányai között: Petri és Tandori versei.

Szijj a meseírással kapcsolatos ambivalens érzéseiről is beszélt: bár eddigi legnagyobb írói sikerét a meséivel érte el, ugyanakkor nem szeretné, ha az irodalmi közvélemény gyermekkönyv-szerzőként könyvelné el öt. Hogy ír-e a jövőben még meséket, maga sem tudja megmondani.

A Sophiensaele nagytermében hétfő este két magyar felolvasás követte egymást: Darvasi László és Márton László estje. A nagy számban összegyűlt közönség Darvasi háborús novellái közül a Zaira Arbanaszi címűből (Szerezni egy nőt Eine Frau besorgen) hallhatott körülbelül félórányi részletet.

Ilma Rakusa moderátorral beszélgetve Darvasi elmondta, hogy most, négy év után, a novellákat újraolvasva az az érzése támadt, hogy az írások igencsak érzékiek - szinte ragacsosak, s az ilyen, még ha furcsán hangzik is, talán jól hathat a háború ellen. Ilma Rakusa megjegyzésére, mely szerint a kötet írásai helyenként brutálisak, Darvasi röviden közbevetette, hogy persze a háború az, ami brutális, a valóságot nehéz fölülmúlni, de azért ő is "igyekezett".

Márton László az Árnyas főutca (Die schattige Hauptstraße) című könyvével szerepelt Berlinben. A hétfő esti első felolvasás után, ahol Dalos György mutatta be az írót, szeptember 16-án, kedden este a Centrum Judaicum termében találkozhatnak a nézők Mártonnal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?