Optimisták

2006.04.15. 20:08
A litera Nemzeti tizenegy, avagy két választás Magyarországon című sorozatába felkért tizenegy írót, hogy a 2006. április 10-től 20-ig tartó időszak egy-egy napján rövid jegyzetben számoljon be köz-érzetéről, különös tekintettel a polisz ügyeire és állapotára. Mindez egyben nemes versengés is - az ország öt bölcsészkaráról delegált diákzsűri dönt majd arról, melyik jegyzetet találja a litera díjára érdemesnek.

Az egyik napról a másikra unalmas lett az élet Újvidéken, a magyarokat sem verik, a pesti tévéstúdiók sem készítenek róluk képriportokat, a város főtén az ember akár magyarul is káromkodhat.

A kisebbségi politikusok találkoztak a szerb miniszterelnökkel, és ünnepélyesen meghirdették az optimista új világot. Aki magyar – az optimista!

Némi zaklatottság az Illyés Közalapítvány és a Szülőföld Alap által támogatott, a vajdasági magyarok nemzeti tanácsának lapjában, a Magyar Szóban érzékelhető, ahol ma reggel erőteljes össztüzet zúdítottak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre. A pozsonyi tudósító részletesen átmeséli Duray állítását, miszerint Gyurcsány és Dzurinda együttműködött a választások előtti bombamerényletek előkészítésében. Egyébként azt is olvasom a Magyar Nemzeti Tanács lapjában, hogy Gyurcsány gyűlöli Orbánt, mert Orbán okosabb nála. Ezt az intelligencia-tesztet alátámasztja, ugyancsak a Magyar Szóban néhány nappal ezelőtt megjelent írás szerint „a saját pártjának (mármint Orbán pártjának, a Fidesznek) a története egy igazi sikertörténet.”

Egyébként a Magyar Nemzeti Tanács nem csak a sajtóban teljesíti misszióját, hanem az identitásvédelemben is. A helyi pártújságírók szókészletével élve, „történelmi lépésre szánta el magát,” amikor vállalta a nagyszombati Omega-koncert fővédnökségét. Végre egy hiteles küldetés! Vajdaság 28 városából különbusszal szállítják a nosztalgiázókat Szabadkára, ahol az együttes szerepel. Egyes lelkészek tiltakoznak, miért éppen a Magyar Nemzeti Tanács a fővédnök, de ők nincsenek tisztában a Magyar Nemzeti Tanács történelmi szerepvállalásával. Ötletét az anyaországban is hasznosíthatnák. Képzeljük el, hogy a Magyar Országgyűlés fővédnökségével Budapesten Madonna koncertet rendeznek.

Hátha akkor Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor az első sorban együtt skandálnák, hogy „Hajrá magyarok”.

Ilyen szép itt az élet a Délvidéken, mint egy feltámadási operettben.

Dallal, tánccal, optimizmussal védjük az identitást.

Végel László
litera