Jakupcsek-show felnőtteknek, Mónika gyerekeknek

2004.02.20. 17:02
A TV2-n futó "rideg" Jakupcsek-műsort inkább a felnőttek, az RTL Klubon látható Balázs- és Mónika-show-t pedig a "nevetséges" témái miatt a gyerekek kedvelik jobban - derült ki az ORTT felméréséből, amely a kibeszélőshow-k megítéléséről szól.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a 12 éves gyerekek és szüleik körében végzett fókuszcsoportos kutatást a három műsor megítéléséről. A gyerekek számára fontosabbak a műsorok külsőségei, mint a szülők számára, így kevésbé hangulatos berendezése, a műsorvezető viszonylagos ridegsége miatt a Jakupcsek "közétei talk-show-ja" kevésbé arat tetszést körükben, mint a másik két produkció.

A szülők ezzel szemben a trágár beszéd, az egymást tiszteletben nem tartó beszélgetés és vita, valamint az erőszak és a szexualitás köré csoportosuló témák miatt többnyire felháborítónak találják a Mónika- és a Balázs-show-t, szemben a TV2 talk-show-jával. A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek közül mindenki úgy érzi, a megjelenő történetek, a szereplők és a műsorvezető viselkedése távol áll a hétköznapok valóságától.

Kikapcsolódást nyújt az agresszivitás és a trágárság

A talk show-nézés motivációs tényezői között a gyerekeknél első helyen a szórakozás áll, vagyis a verekedés, az agresszivitás, a trágár beszéd, az extrém, nem mindennapos történetek "nevetségességük" folytán kellemes kikapcsolódást jelentenek számukra. A műsorvezetők - és ebben az esetben elsősorban Mónikáról és Balázsról van szó - személyisége jelenti a másik vonzerőt a gyerekek számára.

A vizsgálat szerint a szülők esetében inkább a munkából való hazaérkezés utáni passzív pihenés iránti igény áll a kibeszélő show-k nézésének hátterében, illetve az, hogy a hétköznapi emberek korántsem hétköznapi történeteit érdekesnek, tanulságosnak, látókör-tágítónak is találják.