Szex miatt tiltották le Howard Sternt

2004.02.27. 10:56
Howard Stern műsorvezetőt letiltották a Clear Channel rádióállomásról, mert szexről beszélgetett riportalanyaival. Az amerikai média új vezényszava: "Illetlenség ellen zéró tolerancia".
Sternt legutóbbi beszélgetése miatt tiltotta le a Clear Channel Radio, ami nemcsak szexista, de rasszista is volt. Stern Rick Salomonnal beszélgetett, aki ugyan internetes üzletemberként alapozta meg a karrierjét, mostanában mégis mindenki abból az amatőr pornófilmből ismeri, amiben Paris Hiltonnal, a Hilton szállodalánc örökösével paráználkodik. Az aktust a hallgatók is ismerhették és nemcsak hallomásból: az internetről letölthető.

Howard Stern
Stern olyan kérdéseket tett fel, hogy pontosan mekkora Salomon pénisze, és hogy milyen volt az anális szex. Egy betelefonáló pedig rasszista szavakkal tudta csak kifejezni magát, mikor arról érdeklődött, hány néger híresség volt már meg Salomonnak.

Nemcsak a nőkre gondolunk

"Nemcsak a női hallgatóinkra kell gondolnunk, de az afroamerikaiakat, sőt minden érzékeny embert sértenek ezek a műsorok - indokolta a műsorvezető műsorának letiltását Mark Mays, a Clear Channel elnöke - Húztunk egy határt a homokban az illetlenségek megfékezésére, de Stern átlépte azt".

Stern rendszeres ellensége a Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC), míg a Janet Jackson-ügy óta mindenki szolidabban kezeli az "illetlen" témákat, Stern műsorának törzsvendégei továbbra is pornósztárok, sztriptíztáncosnők és leszbikus szeretők.

Zéró tolerancia

A magát minden média királyának nevező műsorvezető a Viacom tulajdonában lévő New York-i rádiónál gyártott műsorát több stúdióban adták le, köztük a Clear Channel floridai állomásain. Az MTV-t, CBS-t is működtető Viacom gyakorolja a legnagyobb cenzúrát a tulajdonában lévő médiákra. Mel Karmazin, a Viacom elnöke nem nyilatkozott Sternről a sajtónak.

Pedig Karmazin indította el az "illetlenséggel szemben zéró tolerancia" programot, "Kerüljük a szexet!" -kijelentéssel adott ennek külön hangsúlyt nemrég egy telefonos konferencia beszélgetésen.

A San Antonio-i székhelyű, 1200 stúdiójával a legnagyobb amerikai rádióállomásokat üzemeltető Clear Channel igazgatója elmondta, hogy minden egyes műsorvezetőnek, disc jockey-nak a szerződését úgy módosítják, hogy az alkalmazottakat pénzügyileg felelőssé teszik a műsoraikban elhagzó "illetlenségekért".

Kitartanak

A Viacom úgy tűnik egyelőre kitart Howard Stern mellett, annak ellenére, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság már vizsgálja az ügyet, és szakértők szerint az sem kizárt, hogy a médiavállalatot az 1995-ben szintén Stern egyik rádióműsora miatt kivetett 1,7 millió dolláros bírságnál is nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.

"Egyszerűen félnek tőlem, és mindattól, amit a műsorom jelent, egyébként is örülök, hiszen Janet Jacksonra már senki se emlékszik, én viszont már megint címlapon vagyok" - mondta el véleményét az esettel kapcsolatban Howard Stern, aki nem fél, hogy műsorai hallgatottsága jelentősen csökkenne a Clear Channel döntése nyomán, mivel a floridai adón kívül még közel negyven amerikai rádió veszi át adásait.