Olcsó híradó hülyegyerekeknek

2004.12.01. 04:32
Megint MTV, mert most az országnak az a része is lendületben van, ha nem is gombamód, de egymás után hajtanak ki az új műsorok. Azon belül legutóbb a 12+, a serdülő korosztálynak tervezett híradó, szlogenje szerint: az első híradód.

Jó ez a szlogen, hogy az első híradód, nagyon tömör, benne van, hogy első, meg hogy a tiéd, tehát hogy tegeződünk, mert mi is fiatalok vagyunk. Van egy kis csendőrpertus stichje, igaz, de hát végül is bakfislányok szájába adva elmegy a tegezés, Konta Barbarának is az ment a legjobban. Meg van egy kis naivitás is benne, miszerint mi most szépen bicikliutat építünk neked, te meg ott fogsz szabályosan biciklizni – szóval hogy az MTV ezzel a híradónézésre akarja szoktatni az ifjúságot, azon belül is arra, hogy először a nekik összeválogatott híradót nézzék meg, és csak majd második osztályban az igazit – ami rém nemes szándék, csak éppen feltételezi az ifjúság mögött a médiatudatosan cselekvő szülőt, aki mindig ott áll a tévéző gyerek mögött csőre töltött távirányítóval, és a 12+ végeztével menten elkapcsol, vagy elzavarja a kölköt leckét írni.

ez nem a híradóra szoktatja a gyereket, hanem bizony a Fókuszra és az Aktívra
De hát azért is érdemes külön híradót csinálni a gyerekeknek, mert a felnőtt kiadást esetleg nem értik, abban idegen szavak vannak és túl hosszú mondatok, mint amilyen az előző is volt. Ez az egyetlen érv, ami maradéktalanul elfogadható: ahhoz tényleg át kell fogalmazni a napi híreket, hogy a gyerek megértse. Aztán az is igaz, hogy a fiatalokat más, vagy más is érdekli, mint a kül- és belpolitika, úgyhogy kell a híradóba könnyűzene és „videojáték”, ahogy itt nevezik.

Viszont az már nem igaz, hogy pont a Linkin Parkkal kell kezdeni a gyerekhíradót, ha már muszáj abból a szűk pár percből néhányat erre fordítani. Biztos ez lett volna a mézesmadzag, de hát ez innentől ugyebár nem a híradóra szoktatja a gyereket, hanem bizony a Fókuszra és az Aktívra, amelyek ráadásul veszélyesen összetéveszthetők egy hírműsorral.

Súlyosbító körülmény, hogy a 12+ sajnos mint hírforrás is inkább a pszeudohíradókhoz áll közel. Az, hogy egyszer majd „törvény készül a családon belüli erőszak ellen”, az nem hírértékű, még akkor sem, ha feltételezzük, hogy egyes nézőknek újdonság. Meg az sem, hogy incidensek vannak a Vajdaságban. Ahogy az sem volt igaz, hogy a Call of Duty (a videojáték) hamarosan megjelenik, merthogy a hír beolvasásakor már rég megjelent. De legalább azt időben megtudtuk, hogy a miniszterelnök beszláni gyerekeket fogadott.

Ha a gyerekhíradó nem teszi tájékozottabbá a gyereket, akkor nem lesz menő a suliban, és akkor vége.
Szóval ez így nem híradó, urak, ez zengő ércz és pengő czimbalom. Vagy itt is az a cél, mint a játékpisztolynál, hogy semmiképp se működhessen? Erre nem érdemes rászoktatni a gyereket, jobban jár, ha kiszótározza magának az igazit. Az egyszerű beszédet és az kis színeseket viszont megkapja a már említett bulvármagazinoktól is. Hát mit kap a 12+-tól az az iskolás, aki így kampányhajrában a családi veszekedésektől kisírt szemmel leül megnézni az első híradóját, hogy tájékozódjon, hogy megértse, miről is ordibál apu a nagyival? Semmit se. Aha, persze, a pártpolitika nyilván indexen van, az nem való a gyereknek, nicht vor dem Kind. Meg a friss hírek is. Lenin elvtársnak külön újságot nyomtatunk, nehogy felizgassuk. Jó lesz bele az állott hírecske is. Hát így nehéz lesz híradót csinálni hosszabb távon. Ha pedig a gyerekhíradó nem teszi tájékozottabbá a gyereket, akkor nem lesz menő a suliban, és akkor vége, akkor ez bukás. Húsz éve a Delta azért volt menő, mert hírforrás volt. Pedig az ötlet szép, ahogy szép lenne egy közéleti gyereknapilap ötlete is, csak megcsinálni nem olyan egyszerű, mint beszélni róla. De legalább a hírekhez már holnap vissza lehet térni, és akkor annyival beljebb vagyunk. Illetve el kéne dönteni, hogy adunk-e hírt az ifjúságnak, vagy nem adunk.