A CBS befagyasztja a sorozatsztárok fizetését

2009.02.09. 14:47 Módosítva: 2009.02.09. 14:50
"Nagy bajban lehet a CBS Paramount" - jegyezte meg egy tapasztalt producer, miután kiderült, hogy befagyasztják a saját gyártású sorozatok főszereplőinek fizetését. Ha valaki akadékoskodik, az egyik mellékszereplő repülhet. A döntés érinti a Gyilkos számokat is, A mentalistát viszont nem.

A válság a Miami helyszínelők sztárjait is elérte, a CBS Paramount arra kéri a sorozataiban játszó színészeket, hogy mondjanak le az ebben az évben esedékes fizetésemelésükről, írta meg az Entertainment Weekly. Az ismertebb sorozatszereplők ugyanis általában sokéves szerződéssel dolgoznak, amibe az éves fizetésemeléseket is beépítik.

A döntés a Miami helyszínelők mellett a Gyilkos számokat és a Tengerészeti helyszínelőket is érinti, az olyan külső gyártású sorozatokat, mint a Szellemekkel suttogó vagy A mentalista viszont nem.

Ha a sztár hajthatatlan, egy kollégát kirúgnak

Ezzel a húzással csak újabb problémákat szülnek, mondják a bennfentesek. „Néhány főszereplő nem lesz hajlandó elfogadni a fizetése befagyasztását, de akkor máson leszünk kénytelenek spórolni - nyilatkozta név nélkül egy producer. - Ilyenkor választhatnak: vagy beadják a derekukat, vagy néhány kollégájuk elveszíti az állását." Az egyik drámasorozatnál már elő is készítették a döntést: „Ha a főszereplők nem fogadják el az ajánlatot, az egyik mellékszereplőt rúgjuk ki" - mondta a producer.

A huzavona a végtelenségig elhúzódhat. „Az a vicc, hogy most a színészek kérik számon a stúdiókon a szerződések betartását, amikor ez máskor rájuk sem jellemző" - jegyezte meg egy ügynök, aki a CBS Paramount színészeinek dolgozik.

Bajban lehet a Paramount

„Nem hinném, hogy a stúdió csak szórakozik - nyilatkozta a CBS Paramount döntéséről egy sokat tapasztalt producer. - Szerintem nagy bajban vannak, főműsoridőben nagyot esett a nézettség, és a hirdetőiket keményen sújtja a válság."

„Ezzel Pandora szelencéjét nyithatják ki - figyelmeztetett egy másik tekintélyes producer. - Elriasztják maguktól a színészeket, ha nem tartják magukat a szerződésekhez."

De mit lép a többi stúdió?

A nagy kérdés viszont az, hogy a többi sorozatgyártó is követi-e majd a CBS Paramount példáját, és ők is befagyasztják-e a sztárszínészek fizetését. Az NBC Universalnál egyelőre tagadják, hogy ilyesmire készülnének, a Warner Brothers sajtósa még nem kommentálta az ügyet.