A Fidesz médiatörvénye nem kell az MSZP-nek

2009.02.14. 09:37
Az ellenzéki párt új törvénytervezetében a mindenkori kormánynak óriási hatalmat adna, így maradna kézi vezérlésű a közszolgálati médiumok felett.

A Fidesz médiatörvényeként jellemzik baloldali politikusok a médiatörvény napokban nyilvánosságra került harmadik tervezetét; úgy tűnik a kidolgozásban részt vevő MSZP-s szakértők és a párt felső vezetése nem ért mindenben egyet - írta a Népszabadság szombaton.

A közszolgálati médiumok formális államosítása és a politikai kézi vezérlésükre alkalmat adó szabályok változatlanul kerültek át az új médiatörvény immár harmadik tervezetébe is. A koncepció a mindenkori kormányzó pártok kezébe adna példátlan hatalmat a közszolgálati médiumok irányítása, befolyásolása, átszervezése, megszüntetése felett - állítja a lap.

Egy neve elhallgatását kérő MSZP-s vezető politikus a lapnak azt mondta: jól meg kell gondolni, hogy ebből a koncepcióból mit engedhetnek törvénybe iktatni. Az informátor szerint általában véve is aggályos ekkora hatalmat adni a kormány kezébe a közmédiumok felett. Hozzátette: a közmédia egyensúlyának megőrzése alapvető alkotmányos cél. A médiatörvény legújabb tervezete alapján törvényes keretek között rúghatnák fel ezt az egyensúlyt azok, akik vissza akarnak élni hatalmukkal - vélekedett.

Mint a Népszabadság írta, MSZP-közeli forrásaik nem nyilvánították lezártnak a törvény kidolgozásának folyamatát. A mostani munkaanyagról még véleményt alkot a párt frakciója és elnöksége is.