Nem digitalizálhat minden tévéadó Amerikában

2009.02.15. 19:26 Módosítva: 2009.02.15. 20:22
Több mint ötszáz amerikai tévécsatorna jelezte a héten, hogy az eredeti terveknek megfelelően jövő hét keddtől átállna a digitális sugárzásra, de az amerikai ORTT szerint van olyan adó, amelyik egyszerűen nem állhat át. Ha mégis, büntetésre számíthat.

Miután a kongresszus második nekifutásra mégis támogatta az analóg tévésugárzás leállításának pár hónapos elhalasztását, most a tévécsatornák mégsem akarnak élni a lehetőséggel: több mint ötszáz tévéadó jelezte Amerikában, hogy az új, június 12-ei dátum helyett mégis az eredeti időpontban, azaz február 12-én kapcsolják le az analóg sugárzást. Ezért a Szövetésgi Kommunikációs Bizottság (FCC) most listát állított össze arról a 123 tévéadóról, amik nem eállhatnak át, ha mégis, akár meg is büntethetik az átálló csatornákat. (Emellett oktató műsorokat is kell sugározniuk, hogy az amúgy a digitális átállás terén eléggé bizonytalanul mozgó amerikai tévénézőket felvilágosítsák, mi is fog történni előbb vagy utóbb a tévéjükkel).

A listán a legnagyob, legnézettebb adók szerepelnek, ez már azért is érdekes, mert a Washington Post információi szerint az összes nagyobb adó mind jövő hét keddre tervezi a váltást, ami ugyebár digitális átállás három éve elfogadott határideje.

A törvény akkori elfogadásakor azonban nem számoltak azzal, hogy a február 17-ei átálláshoz szükséges technikai feltételek borulni látszanak. Így az Obama-adminisztráció most kezdeményezte a Szenátusban, hogy a határidőt június 17-ére módosítsák, hogy pótolni lehessen az eddig elmaradt intézkedéseket.A szenátus elfogadta a javaslatot, a kongresszusban azonban a republikánusok először megvétózták a törvényt, és csak második nekifutásra fogadták el.

Az Obama-adminisztráció szerint azért van szükség a halasztásra, mert az előző kormányzat által kitalált kuponrendszer egyszerűen összeomlott. A Bush-kormányzat 1,3 milliárd dollárt szánt arra, hogy azt a 70 millió embert, aki még analóg adást néz, 40 dolláros kuponnal támogasson egy 80-100 dolláros digitális dekóder megvételében, az alap azonban pénzhiány miatt nem működik megfelelően, ráadásula rendszer is rossz: sokan azért nem jutnak a pénzükhöz, mert addig nem küldenek ki új kuponokat, amíg a régieket az első körben megsegítettek be nem váltják.

Csakhogy az amerikaiak eddig közel 250 millió dollárnyi kupont nem váltottak be, szakértők szerint azért, mert sokaknak egyszerűen fogalmuk sincs az átállásról, mások viszont kivárnak: ha ugyanis lekapcsolják az analóg hálózatokat, a digitális dekóderek ára 80 dollárról 50-60 dollárra zuhanhat.

Digitális sötétség jön

Az FCC el akarja kerülni, hogy több ezer vidéki háztartás digitális sötétségbe boruljon, azonban a csatornák ragaszkodnak az analóg rendszerek lekapcsolásához, ugyanis az átállás csúszása nekik is többletköltséget jelent. Hogy mennyit, azt jól mutatja a szám, hogy számítások szerint csak a közszolgálati hálózatoknak 22 millió dollárjába kerülne az alig négy hónapos halasztás, pedig ezek a hálózatok közel sem vonzanak annyi nézőt, mint a nagy kereskedelmi adók.

A kereskedelmi csatornák ráadásul azért sem kockáztatnak sokat, mert azok a háztartások, ahol még nem készültek fel az átállásra, nem éppen a reklámozók kedvencei: az alacsony jövedelműek és alacsony iskolázottságú nézők nem számítanak a legfontosabb célcsoportoknak.