Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Nem lehet színészekkel gyógyszert reklámozni Kínában

2009.02.19. 12:24 Módosítva: 2009.02.19. 12:49
Sok embert becsapnak azok a tévéreklámok, amikben az orvosokat, a szakértőket és a meggyógyuló betegeket is színészek játsszák. A kínai kormány most betiltotta az ilyen hirdetéseket, a tévécsatornákat büntetik, ha megszegik az új rendelkezést.

A kínai kormány megtiltotta, hogy színészek vagy ismert személyiségek egészségügyi termékeket népszerűsítő műsorokban, rádiós és televíziós hirdetésekben szerepeljenek, miután egyre több reklámról derült ki, hogy a betegeket és orvosokat is hivatásos színészek játszották.

A tilalmat a Csinghua Sipao (Jinghua Shibao) pekingi napilapban megjelent beszámoló váltotta ki, amely szerint egy középkorú színész négy gyógyszerhirdetésben különböző szakértőket játszva más-más álnéven jelent meg.

A leleplező írásban egy színésznőt is megemlítenek, aki többször játszotta a beteg szerepét, és csak a reklámozott csodaszertől függött, hogy éppen melyik testrészét sikerült kikúrálnia.

A szakértők vagy a páciensek megszemélyesítése félrevezeti a közönséget, ezért az ilyen magatartástól tartózkodni kell - jelentette be a kínai Egészségügyi Minisztérium. A több kormányzati hivatal által aláírt rendelet szerint azokat a hirdetéseket sem szabad közzétenni, amelyekben a gyógyszer hatásfokát a gyógyulási aránnyal próbálják hitelesebbé tenni. Gyógyszergyárak és egészségügyi intézmények felkérésére készített információs reklámfilmeket sem szabad ezentúl műsorra tűzni, a rádiós és televíziós csatornákon futó ilyen jellegű hirdetéseket azonnal el kell távolítani. Az a műsorközlő, amely az előírásoknak nem tesz eleget, büntetésre és a felelős vezető nevének nyilvánosságra hozatalára számíthat.

Az alulszabályozott kínai egészségügyi rendszerben gyakori problémát jelentenek a hamis és a nem megfelelő minőségű gyógyszerek.

A kínai Állami Élelmiszer-egészségügyi és Gyógyszer-engedélyezési Hatóság volt vezetőjét 2007-ben azért végezték ki, mert kenőpénzek fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása felett.

Idén januárban Kína-szerte több ezer üveg hamisított diabétesz-gyógyszert találtak, amelyek két cukorbeteg halálát okozták.