Az ORTT új rádiókat keres

2009.02.24. 11:28 Módosítva: 2009.02.24. 15:43
Vidéki frekvenciákat pályáztatott meg a médiatestület, miközben a politika tavaly év végén megpróbálta elvenni az ORTT-től ezt a jogot. Az új frekvenciákat találták, vagyis bemérték, hogy még elfér egy-egy rádió a régiek közé.

Először pályáztat frekvenciákat a médiahatóság azóta, hogy tavaly december 31-én lejárt az egy éven át tartó moratórium; első nekifutásra kilenc helyi hullámsávtartományért versenghetnek az érdeklődők - értesült az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több tagjától az MTI.

A közműsor-szolgáltatók - azaz olyan társaságok, amelyek vállalják, hogy a műsoridő többségét közszolgálati tartalommal töltik meg - egy-egy ajkai, balatonfüredi, győri, székesfehérvári, veszprémi és várpalotai frekvenciáért, míg a kereskedelmi rádiót indítani kívánók egy-egy bajai, debreceni és nyíregyházi hullámsávért versenghetnek a múlt héten meghozott döntés alapján.

Az ORTT 2007 novemberében hirdetett - a digitális átállásról szóló jogszabály és a médiatörvény folyamatban lévő módosítására hivatkozva - az esztendő végéig szóló moratóriumot frekvenciaügyekben, majd az Országgyűlés döntött úgy, hogy 2008 végéig elvonja a koncesszió kiadásának és hosszabbításának jogát a testülettől.

A Sláger és a Danubius frekvenciahasználati engedélyének hosszabbításával járó törvényt azonban a köztársasági elnök az Alkotmánybíróságra küldte, így jelenleg az ORTT jogosult új sugárzási engedélyek meghirdetésére.  • Hírek
  • Hírek