Aláírást gyűjtenek a szlovák magyar közrádióért

Népszabadság
2009.03.12. 11:13
A Népszabadság információja szerint ötezer euróra is büntethetik azt az önkormányzatot, aminek hangszórója csak magyarul szólal meg, ha a pozsonyi parlament elfogadja az államnyelvtörvény szigorítását.

Aláírásgyűjtést indult a pozsonyi közrádió magyar adásának hallgathatósága érdekében. A kezdeményezők - többek között a Magyar Koalíció Pártja, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szervezet (Csemadok), a szlovákiai magyar pedagógusok, valamint a szülők szövetsége és több más civil szerveződés - követelik, hogy az államnyelvtörvényt hagyják meg jelenlegi formájában - írja a Népszabadság.

Marek Madaric kulturális miniszter olyan tervezetet nyújtott be a kormánynak, ami ezen túl nemcsak figyelmezteti a jogszabály megszegőit, hanem súlyos, száztól ötezer euróig terjedő pénzbírsággal is sújthatja őket. Többek között akkor, ha a médiareklámokban, az óriásplakátokon először idegen nyelven tüntetik fel a szöveget, és csak azután szlovákul. Megbüntethetnék azokat a dél-szlovákiai önkormányzatokat is, amik a helyi hangszórón csak magyarul hirdetnek. Kötelezően kétnyelvűek lennének a helyi emléktáblák is, amelyek feliratát a kulturális tárca hagyná jóvá.

A petíció kezdeményezői azt is követelik, hogy állítsák vissza a Pátria közrádió magyar műsorának vételi lehetőségét Dél-Szlovákia valamennyi, magyarok lakta régióban. A nemzetiségi adás sugárzását februártól takarékossági okokra hivatkozva megszüntették a középhullámon. Azóta URH-sávokon és interneten hallható. Az előbbi azonban Pozsonyban, valamint a Csallóközben és a Mátyusföldön nem fogható, holott éppen ezekben a térségekben él a legtöbb magyar.