Duna tévé: indokolt volt a multiplexszerződés

2009.03.12. 10:26
A Duna Televízió tavaly decemberben megjelent a digitális földfelszíni platformon, az elnök szerint indokoltan.

Indokolt volt, hogy a Duna Televízió már tavaly decemberben, annak indulásakor megjelent a digitális földfelszíni (DVB-T) multiplexen - nyilatkozta az MTI-nek Cselényi László elnök. Sajtóhírek szerint rajtuk kívül a HírTV és az ATV jelent meg a hálózaton előfizetési díj ellenében.

Így az analóg műsorszórás két és háromnegyed év múlva esedékes leállása után "ugyanúgy eljutunk minden háztartásba, mint a Magyar Televízió, ami ma kis túlzással egy csavarhúzóval is fogható, ezzel pedig harminc százalékkal több háztartást érünk el, mint most, műholdon vagy kábelcsatornákon keresztül" - mondta. Földfelszíni vétellel eddig nem volt fogható két adójuk műsora.

Az új szolgáltatás hatósági áras - közölte az elnök, azt magyarázva, miért csatlakoztak egyetlen ingyenesen fogható médiumként mindkét csatornájukkal az új platformra.

Cselényi szerint a hagyományos műholdas sugárzást nem érinti a digitális átállás, így nem tervezik, hogy felmennének romániai, szerbiai vagy szlovákiai DVB-T multiplexre. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a hazai és a határon túli magyar háztartások zömét ma is kábelen érik el a tévécsatornák.

"A kisebbségi sorban élő magyarság körében minden magyar nyelvű csatorna fogható, több, mint egy átlagos magyarországi háztartásban. Ebben benne van a kisebbségi öntudat, a demokrácia és némi pozitív diszkrimináció önmagával szemben" - jegyezte meg arról a piacról, amelyen a Duna Televízió versenyez.

A közeljövőben három HD-kamerát szereznek be a most tesztelt egyetlen ilyen felvevő mellé, így több adást vehetnek fel ilyen minőségben emblematikus műsoraik közül.