Születésnapi újságot csinál bárkinek a szegedi könyvtár

2009.03.23. 16:47 Módosítva: 2009.03.24. 10:50
A születés dátuma alapján készítenek sajtószemlét a régi országos- és megyei- lapokból, amit akár díszdobozban is hazavihetnek a megrendelők. Több mint száz évre visszamenőleg minden lapot megőriz a könyvtár, most használják is őket valamire.

Nincs olyan élő ember, akinek a szegedi Somogyi-könyvtár ne tudna Születésnapi Újságot készíteni. Az új szolgáltatás első két napja alatt fél tucat érdeklődő jelentkezett, hogy elkészíttesse családtagjának saját évfordulójához kapcsolódó újságcikkgyűjteményét.

Az ötlet egy régi olvasói igény volt. Korábban ugyanis már többen is jelentkeztek a könyvtárban, hogy hozzátartozójuk ünnepére, például születésnapjára különleges ajándékként, az egykori nagy nap újságcikkeiből kérjenek összeállítást. A munkatársak szívesen vették a különleges kihívást és azonnal az ügyfelek elé helyezték a keresett időpont napilapjait, amelyből ők kiválasztották az emléknek szánt részeket. Ezek másolatai a kiválóan felszerelt könyvtári kötészetbe kerültek, ahol elkészült a mű.

Havonta egy-két olvasó érkezett a különleges kívánsággal. Ezt a lehetőséget azonban most bárki számára elérhetővé tette a könyvtár. Az ajándékozónak nem kell mást tennie, mint meghatározni a dátumot, illetve, hogy mely újságokból szeretne szemezgetni. A könyvtár ugyanis több mint száz évre visszamenőleg rendelkezik az összes Csongrád megyei-, illetve országos napilappal.

A digitalizált és kinyomtatott lapokat végül borítóba helyezik. Két típus közül választhatnak a "meglepetésgyártók". Az egyik egy szerényebb papírmappa, a másik egy díszesebb, kartonált külső borító, mely úgy lapozgatható, mint egy újság. Az elkészítés során választható a borító színe, a minősége, a dizájn és a felirat is.