Illés
17 °C
29 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Az ORTT nem egyezkedik az Advertum egykori rádióival

2009.04.02. 12:01
Az ORTT elutasította az MTC Jonatán Kft alkuajánlatát: mindenképpen le akarják kapcsolni a három kelet-magyarországi rádiót. Az Advertumhoz köthető adóknak úgy tűnik befellegzett, és valószínű, hogy az Advertum állami kezességvállalásából épülő médiabirodalmából sem lesz semmi.

Nem egyezkedik a médiahatóság annak a három kelet-magyarországi rádiónak a tulajdonosával, amelynek százmillió forint körüli koncessziósdíj-hátraléka miatt a rádiók elvesztették műsorszolgáltatási jogosultságukat - döntött szerdai ülésén az Országos Rádió és Televízió Testület.

Résztvevők közlése szerint a két szocialista delegált egyike tartózkodott, a másik nem vett részt a döntéshozatalban, míg a többi tag egyhangúlag megszavazta az ORTT irodájának előterjesztését, amely szerint a jelen helyzetben „nem járható út" az egyezség.

Az MTI kedden számolt be arról, hogy egyezséget ajánlott az ORTT-nek a kelet-magyarországi Gold FM-adókat működtető társaság; a közlés szerint a cég megfizetné tetemes tartozását, ha engedményezési eljárásban egy általa megnevezett társaság megkapja az egy-egy debreceni, miskolci és nyíregyházi műsorszolgáltatási jogosultságát.

Lefoglalták, kalózok lettek

Koncessziósdíj-tartozásai miatt az MTC Jonatán Kft. debreceni és miskolci adója június elején, a nyíregyházi pedig októberben vesztette el műsorszolgáltatási jogosultságát. Mivel nem szüntették be működésüket, január elején mindhárom adóra a médiatörvény alapján kiszabható maximális, egy-egymilliós büntetést rótta ki az Országos Rádió és Televízió Testület.

Február végén lefoglalta a debreceni Gold FM-et működtető társaság adóberendezését, antennacsatlakozóját pedig lepecsételte a Nemzeti Hírközlési Hatóság; de továbbra is jogellenesen működik a társaság miskolci és nyíregyházi adója.

Az állam már nem szereti őket

Az MTC-Jonathán Kft. tulajdonosa tavaly októberig az az Advertum Kft. volt, amely a Magyar Hivatásos Labdarugó liga 3,1 milliárd forintos adósságának kifizetésének fejében 5,2 milliárd forintos bankkölcsönt kapott volna állami támogatással. A cég a fennmaradó több mint kétmilliárd forintból országos rádióhálózat kiépítését tervezte. Az MTC-Jonathán tulajdonosa, most a Nyíregyházi Spartacus FC klubigazgatója, Banka Zsolt, miközben a klub vagyoni értékű jogait szintén az Advertum birtokolja.

Az Advertum kölcsönének állami kezességvállalását a gazdasági világválságra hivatkozva vissza akarja vonni a pénzügyminisztérium, de végső döntés még nem született az ügyben. Az ORTT mostani döntése, és a szocialista delegáltak lanyha ellenállása az Index információi szerint arra utal, hogy a szocialisták már nem akarják támogatni az Advertum futballmentő akcióját.