Bill Gates hozta vissza George Clooney-t

2009.04.03. 12:32 Módosítva: 2009.04.03. 15:38
Az oktatási és egészségügyi projektek mellett a Vészhelyzet egyes részeit is finanszírozta a Microsoft alapító-tulajdonos alapítványa. Jótékonyság címszóval visszahozta George Clooney-t a sorozatba.

A több milliárd dolláros forgalmat bonyolító Bill Gates Alapítvány, a Bill and Melinda Gates Foundation milliókat fordít jótékonysági célokra. Legutóbb a lettországi könyvtárak netellátásáról, afrikai kakaóültetvényesekről és a fülöp-szigeteki rízstermesztés fejlesztéséről gondoskodott. A Vészhelyzet sorozat finanszírozása is a jótékony kategóriába tartozott.

A jótékonykodás tömegkultúrává terjesztése mögött közvéleményformáló koncepció van: a Vészhelyzet és egyéb népszerű sorozatok az AIDS-megelőzés, orvosi műhibák illetve a fertőző betegségek elkerülésével kapcsolatos üzeneteket közvetítik.

Ezt az eljárást szándékoznak kiterjeszteni az Alapítványnál a Viacom, a MTV, és VH1 partnervállalatával tervezett megállapodással. Az „üzenetátvitel” jelszavával induló projekt célja, hogy a Coca-Cola vagy G.M. autók helyett a művelődést és egészséges életmódot reklámozzák a különböző médiaprogramokon keresztül.

A tömegkultúrát cenzúrázó törekvések nem újszerűek, hisz más alapítványok is vettek részt hasonló véleményformáló akciókban, csakhogy a Gates Alapítvány a tévéműsorok gyártási költségeibe is beszáll. A televízión és más népszerű programokon keresztül vívott kampány eddig a leghatékonyabb, ami a közérdekű üzenetek nagyközönséghez eljuttatását illeti.