Az amerikai sajtó újra tudósíthat a koporsók hazaszállításáról

2009.04.06. 10:29 Módosítva: 2009.04.06. 10:39
Az első öbölháború óta nem lehetnek ott a stábok a koporsók hazaérkezésénél. Sokak szerint a fiatalabb Bush azért szigorított az afganisztáni műveletek alatt a szabályozáson, hogy eltussolja a nagy emberveszteséget. Az Obama-kormányzat most feloldotta a korlátozást.

Tizennyolc évi tiltás után újra tudósíthat a sajtó az elesett amerikai katonák hazaszállításáról. Helyi idő szerint vasárnap egy Afganisztánban meghalt tiszt koporsója érkezett meg a hadsereg Delaware állambeli központi ravatalozójához.

A nemzeti zászlóval borított koporsóban Phillip Myers törzsőrmester földi maradványait szállították haza. A 30 éves katona életét egy házilag készített robbanószerkezet oltotta ki Hilmend tartományban szombaton.

Az elesett katonák koporsóinak megérkezéséről az 1991-es első öbölháború óta nem tudósíthatott a sajtó. Igen ritkán voltak csak kivételek, például a 2000-ben a Cole torpedóromboló ellen a jemeni Áden kikötőjében elkövetett öngyilkos merénylet 17 áldozatának hazaszállításakor. Az afganisztáni és az iraki háború miatt George W. Bush elnök tovább szigorította a tiltást, amiért sokan azzal vádolták a szövetségi kormányt, hogy el akarja tussolni a hadműveletekben elszenvedett emberveszteséget.

Az Obama-kormányzat új rendszert vezetett be, amely szerint az elhunyt családja döntheti el, hogy készülhetnek-e felvételek a koporsó megérkezésének katonai tiszteletadással kísért ünnepélyes aktusáról.